Áll a bál a levendula körül: tényleg veszélyes lehet a népszerű gyógynövény?

Áll a bál a levendula körül: tényleg veszélyes lehet a népszerű gyógynövény?

agrarszektor.hu
Ha a levendulát veszélyessé nyilvánítják, bármely más növény is hasonló sorsra juthat. Még a búza sem kivétel. A levendula tilalmának terve először 2016-ban került szóba Brüsszelben. Franciaországban 1500 vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, ezek 30 ezer embernek adnak munkát. Évről évre rengeteg turista keresi fel Dél-Franciaországot a lila mezők panorámája vagy éppen a növény jellegzetes illata miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Meglepő hír jelent meg a napokban, miszerint az Európai Unió veszélyes növénynek nyilvánítaná a levendulát, vagyis a gyakorlatban a levendulából készült termékek csomagolására figyelmeztetést kellene írni a bennük lévő allergének miatt. Molnár V. Attila, a Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszékének professzora szerint ilyen alapon minden növényt, a búzát is veszélyessé lehetne nyilvánítani, vagy tényleg ráírni a mikrohullámú sütőkre, hogy vizes macskák szárítására nem alkalmas - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A levendula hivatalos gyógynövény, virágának, sajtolt olajának gyógyászati hatása igazolt: persze nem gyógyít mindent a megfázástól a pestisig, de több egészségügyi problémát képes kezelni. Talán illata, látványos lila virágai okán elképesztően népszerű manapság, pontosabban nagyon divatos, és mint minden divat, ez is irracionális. Mindemellett a házi patikánkban, ételeinkben, kozmetikumainkban is jelen van, de elterjedt díszítő motívum, Európa-szerte milliók utaznak azért, hogy levendulamezőn fotózkodjanak. Ma már több száz fajt és fajtát termesztenek kontinensünkön, a legelterjedtebb, az "eredeti" európai növény, a közönséges levendula. De a lényeg: a levendula gyógynövény, és bizony előfordulhat, hogy egyeseknél allergiás reakciókat vált ki.

De ezért veszélyesként megcímkézni nincs semmi értelme, hiszen a fentiek alapján a legtöbb növény megkaphatná e jelzőt. Még a búza is, ugyanis a benne található sikér komoly panaszokat okoz gluténérzékenyeknél. Érthető a levendulatermesztők felháborodása, hiszen gondoljunk csak bele: a nagy gonddal termesztett, természetes, harmonikus termékre egyszer csak rákerül az allergénekre való figyelmeztetés, megjelennek a rettegett "E-számok". A leggyakoribb, közönséges levendula egyébként a Földközi-tenger partvidékén honos, száraz, köves talajon nő olyan környezetben, ahol a telek csapadékosak és fagymentesek, a nyarak pedig szárazak és forrók. Magyarország még a klímaváltozás hatásait figyelembe véve sem ilyen. 

Ugyanakkor a Telex-en megjelent legfrissebb információk szerint szó sincs a levendula betiltásáról, a francia álhírre az Európai Bizottság Twitteren reagált franciául. A reakciójuk lényege, hogy senki nem akarja betiltani a gyógynövényt, a jogalkotást felülvizsgálják annak érdekében, hogy az még hatékonyabban védje a fogyasztói és környezetvédelmi érdekeket. Megjegyezték, hogy az ágazat valamennyi szereplőjét meghallgatják, mielőtt javaslatukat közzétennék.

A Telex egyébként megkereste a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnökét, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docensét, Csupor Dezsőt, aki röviden úgy kommentálta a hírt, hogy nem akarja betiltani a levendulát az Európai Unió, és veszélyes növénnyé sem fogják minősíteni. Sem gyógyszerként, sem kozmetikai alapanyagként tiltás vagy korlátozás nem várható, ami elképzelhető, az a figyelmeztetés - magyarázta. Beszélt viszont arról, hogy korábban az Európai Unió megbízásából készült egy szakértői anyag, amelyben megállapítják, hogy allergiás reakciót válthatnak ki a kozmetikumokban az illatosító anyagok, és először itt esett szó arról, hogy gond lehet az illóolajokkal, azonban a gyógyszerész gyorsan eloszlatta a tévhiteket.

A szakirodalom szerint a levendulával kapcsolatban allergiás reakciók csak nagyon szórványosan fordulnak elő, tehát ez nem egy kifejezetten allergizáló illóolaj. Ráadásul a fő allergizálónak mondott vegyülete, a linalol allergizáló hatása csak akkor igazán jelentős, ha oxidálódik. Ha az illóolaj nagyon régi, elkezd mondjuk úgy, hogy avasodni, tehát oxidálódni, akkor alakul ki a benne lévő linalolból olyan oxidált forma, ami viszont már allergizálóbb

- fogalmazott Csupor Dezső gyógyszerész.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?