Ételünk és jövőnk: Lesz elég tej a boltok polcain a pandémia második hullámában?

Ételünk és jövőnk: Lesz elég tej a boltok polcain a pandémia második hullámában?

Takarék Agrár24
A tavasszal tapasztalt pánikvásárlás képe még aktívan él az emlékeinkben, így adódik a kérdés, hogy a fogyasztói tejek esetében a tejipar felkészült-e a pandémia második hullámára? A NÉBIH Tejpiaci jelentései alapján a kérdésre egyértelmű válasz adható, hogy igen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdasági visszaesés és a válságok során általánosságban csökken a kereslet az egyes termékek iránt, ez alól jellemzően kivétel az alapvető élelmiszerek köre, mint ahogyan ezzel már az egyik blogbejegyzésünkben (ide linket majd) is foglalkoztunk. A fogyasztói tej az alapvető élelmiszerek egyike, amely iránt szintén fokozott kereslet mutatkozott a tavaszi pánikvásárlási időszakban. A hazai tejipar számára nemcsak a fogyasztói tejek iránt hirtelen megugró kereslet kielégítése, hanem az egyes termékek között gyorsan megváltozó fogyasztói kereslethez való alkalmazkodás is extrém kihívásokat jelentett - a fogyasztók a hosszabb eltarthatóságot jelentő UHT tejeket keresték. A pánikvásárlások idején 57 százalékkal több UHT tej fogyott, mint az előző év azonos időszakában. A hazai tejipar ugyanakkor jelesre vizsgázott, a keresleti sokkot nem követte kínálati sokk. Sikerült gyorsan reagálni a megváltozott kereslethez. A hazai nyerstej bőven rendelkezésre állt - a pánikvásárlási hullám amúgy is a biológiailag felfutó nyerstej termelés időszakában érkezett -, a szűk keresztmetszetet inkább az importból érkező csomagolóanyagok egy része jelentette. Ez átgondolásra késztette a hazai tejipar beszerzési forrásait is és a jövőben erősödhetnek a hazai beszállítók a termelésbiztonság javítása és az ellátási láncok rövidítése érdekében.

Forrás: NÉBIH Tejpiaci jelentés, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A NÉBIH Tejpiaci jelentése alapján elmondható, hogy a belföldi értékesítés különösen 2020 márciusában ugrott meg - az előző év hasonló időszakához képest közel +55%-kal - és a korábbi évek ilyenkor jellemző növekvő zárókészletéhez képest jelentősen mérséklődött a feldolgozók zárókészlet állománya. A feldolgozók ehhez alkalmazkodva az elmúlt hónapokban is magasabb szinten tartották a termelési volumeneket és a korábbi évek átlagos szintjéhez képest jelentősen emelték a fogyasztói tejek zárókészlet állományát. A 2020 szeptember végi 23-25 ezer tonna zárókészlet jelentősen meghaladja a korábbi évek ezen időszakára jellemző 12-13 ezer tonna körüli értéket, amely egyértelműen jelzi a pandémia miatti biztonsági készletszint jelentős megemelését.

A fogyasztói tej egyébként egyike azon kevés tejtermékeknek, amelyekből önellátóak vagyunk, sőt 2017 vége óta döntően nettó exportőrök, azaz az elmúlt időszakban növekvő hazai termelés az export terjeszkedést is szolgálta. A fogyasztói tejek tehát továbbra is biztonsággal elérhetőek majd a hazai boltok polcain, választáskor pedig mindig részesítsük előnyben a széleskörben elérhető hazai termékeket.

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Felhasznált források: NÉBIH Tejpiaci jelentések, 

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-jarvany-idejen-is-allta-a-sarat-a-hazai-tejipar-8349450

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?