Derecskén készül a magyar szuperélelmiszer, ami meghódította a hazai boltokat

Derecskén készül a magyar szuperélelmiszer, ami meghódította a hazai boltokat

agrarszektor.hu
Néhány száz tonnával kezdte, ma már 1500 tonna gyalult tököt értékesít a Kata-Frost Kft., amely termék mostanra szinte minden magyarországi üzletlánc polcán megtalálható. Szilágyi Katalin, a derecskei cég ügyvezetője az Agrárszektor elmondta, folyamatosan fejlesztenek, 2020-ban belekezdtek a zöldborsógyártásba, de sok fantáziát látnak a gyökérzöldségekben, és egy tésztafélével is terveznek piacra lépni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Derecske határában, az autópályához közel található a mezőgazdasági termeléssel és feldolgozással foglalkozó Kata-Frost Kft. telephelye. A cég fő profilja jelenleg a főzőtök, de öt hektáros területükön folyamatosan bővítik tevékenységi körüket, illetve a technológiai berendezéseket. 

Úgy gondoltam, hogy kellene egy olyan terméket előállítani, amit megtermelünk, feldolgozunk teljesen konyhakészre, és azt már teljesen kész termékként, illetve félkész termékként tudunk értékesíteni. Így lett ebből a gyalult tök 

 - mesélte az Agrárszektornak Szilágyi Katalin. 

A cég az első években 300-400 tonna gyalult tököt tudott értékesíteni, mostanra azonban ez a mennyiség 1500 tonnára nőtt, és ma már szinte minden üzletláncban jelen vannak termékeikkel - tudtuk meg az ügyvezetőtől. Hozzátette, 2020-ban a zöldborsógyártásba is belekezdtek, ami miatt egy újabb technológia is beépítésre került. A fejlesztést azonban folytatni szeretnék gőzhámozóval, blansírozóval, fagyos tárolóval és az ezeket kiszolgáló épületek megépítésével, ami összesen 3500-4000 négyzetméteren fog megvalósulni.

Magyarország a legtöbb zöldségféléből, de főleg a gyökérzöldségekből behozatalra szorul, évente több ezer tonna érkezik ez utóbbiból hazánkba - emelte ki Szilágyi Katalin. 

Én úgy gondolom, Magyarország meg tudja termelni ezeket a gyökérféleket, hiszen a rendszerváltás előtt is meg tudtuk. Ma már sokkal jobb technológiák vannak a növénytermesztésben, és Magyarország képes arra, hogy ezeket a zöldségeket előállítsa, miért kellene akkor behozni őket külföldről?

Az ügyvezető nemcsak a gyökérzöldségekben, de a sütőtökben és a paprikában is lát fantáziát. Emellett a cég egy tésztafélével, a sztrapacskával is tervez piacra lépni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?