Imádják a magyarok ezt az élelmiszert: úgy veszik most, mint a cukrot

Imádják a magyarok ezt az élelmiszert: úgy veszik most, mint a cukrot

Gervai Péter
Hazánkban megközelítőleg 1600 hektáron termesztenek sütőtököt. A termelők száma nehezen meghatározható, hiszen a zártkerti termesztéstől az 50 hektáros termelésig elég nagy a szórás. Az idei minőség kiváló lehet, hiszen a szeptemberi meleg kedvezett annak, hogy jó minőségben érjen be a sütőtök és kellemes, édes ízzel párosuljon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Manapság már nem csak a piacokon, de a kiskereskedelmi láncokban is megvásárolhatóak a tökfélék. A sütőtök termesztésének és fogyasztásának nagy hagyománya van Magyarországon. Az utóbbi években felértékelődött a tökfélék táplálkozásban betöltött szerepük, új fajta típusok jelentek meg a piacon. A faragni való dísztökök termesztése is elkezdett felfelé ívelni, mivel nálunk is divatba jött a Halloween, ami ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján.  A töklámpásnak szánt tökök fogyasztásra alkalmatlanok, tulajdonságuk, hogy puhább a héjuk, így faragásra viszont kiválóak.

Tökfélék a világban

A kabakosok vagy másnéven tökfélék étkezési felhasználása világviszonylatban sokkal nagyobb arányú, mint Magyarországon. Számos országban mindennapos élelmiszernek számítanak, egyes fajok esetében a termésén kívül a virágját, hajtásait, leveleit is elfogyasztják. Az étkezési felhasználásukon kívül ismert egyes fajok kézműves vagy ipari felhasználása.

A Föld trópusi területein és ma már a mérséklet éghajlati övben is megtalálhatóak a tökfélék. Származásuknak és a hagyományoknak megfelelően Amerikában ma is jóval nagyobb a „kultuszuk”. Egykor az észak-amerikai indiánoknak a tökfélék alapvető élelmiszernek számítottak. A fajok szelekciójával, keresztezésével az USA-ban már régóta foglalkoznak. Napjainkban azonban a tökféléket Ázsiában termesztik a legnagyobb mennyiségben.  2021-es felmérések szerint a tököt már akkor több mint 110 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta a 27 millió tonnát. A világ legnagyobb tök termelői közé tartozik Kína, Paraguay, Ukrajna, Oroszország és az USA.

FAO adatok szerint, a világon körülbelül 1,5 millió hektáron termesztenek tököt, ebből több, mint 900 ezer hektár Ázsiában található.  A termőterületet és a megtermelt mennyiséget illetően az elmúlt 30 évben jelentős volt a növekedés, a termőterület megháromszorozódott, a megtermelt mennyiség pedig megnégyszereződött. Az elmúlt évek adatai szerint átlagosan körülbelül 20 millió tonnás termésmennyiség van a világban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A betakarítás időszaka

Ősszel a téli vagy sütőtök kint lévő termése erősen ki van téve az időjárási körülményeknek és ezzel együtt a kártevőknek és a betegségeknek is. Megesik, hogy a korai betakarítás és szakszerű tárolás előnyösebb, mint várni és kint hagyni a terméseket a területen. Már számos hazai töktermesztő végzi most a betakarítási munkálatokat. Az Agrárszektor érdeklődésére a FruitVeB alelnöke, Varga István nyilatkozott lapunknak.

Közel 1600 hektáron termesztenek sütőtököt Magyarországon. A fő termesztési körzetek Bács-Kiskun -, Békés , Szabolcs-Szatmár , illetve Borsod -Abaúj vármegyékben találhatók. A jellemző fajták: a Nagydobosi, Kisdobosi , Hokkaido , Kanadai vagy az Orange. A nagyvolumenű betakarítások elkezdődtek, aktív a feldolgozóipar is a tökfélék vonatkozásában is. Azt gondolom idén nem fordult elő olyan dolog, ami megoldhatatlan feladatot állított volna a sütőtök termesztők elé.  Az egész évben tapasztalható magas páratartalom miatt a gombabetegségekre jobban oda kellett figyelni, de úgy tűnik a kötésszámok jól alakultak. A magyar töktermesztők elég széles termesztéstechnológiai megoldásokkal dolgoznak, hiszen a teljesen extenzív termesztés mellett az állandó termésbiztonságot nyújtó, cseppszalagos öntözéses technológiával is sokan termelnek, amivel elérhetik az 50-60 tonnás termésátlagokat. A termelők elég változatos formában értékesítenek. Egyrészt kiskereskedelmi láncokhoz is bejutnak, megjelennek a tökfélék a hagyományos piacokon és a feldolgozóipar részére is szállítanak, majd később akár bébiétel formájában is találkozhatunk vele. Vidéken régen a sütőtököt a háztáji gazdaságokban a sütésen kívül takarmányozási célokra használták. Ez ma már nem jellemző, a téli időszakban egyre több étterem kínálatában is megjelenik, így ez értékesítési irány akár 15 -20 százalékos is lehet

- mondja Varga István.

EZ IS ÉRDEKELHET

Évről évre egyre több fajtát lehet kipróbálni

A régi időkben Magyarországon a szürke héjszínű sütőtök fajtákat, leginkább a Nagydobosi tájfajtát termesztették. Manapság már egészen mások az igények. Találkozhatunk a körte alakú „Orange” fajtakörbe tartozó tökkel, a Nagydobosira hasonlító héjszínű, de kisebb méretű hibridekkel vagy az úgynevezett Halloween tökökkel.

A hatalmas, nagyméretű, 10 kilogramm körüli sütőtökök azt gondolom egyre inkább háttérbe szorulnak. Kevés olyan család van, aki ekkora tököt hirtelen el tud fogyasztani. A fogyasztók egyre jobban kedvelik az úgynevezett sonka vagy mogyoró tököket. Extenzíven, öntözés és növényvédelem nélkül is lehet a téli tököket termelni a nagyon jó talajokon, de számolni kell a hozamok ingadozásával és minőségi problémákkal, mint például a kisebb méret vagy a napégés, alaktalan termések. Azért őszi fagyok előtt érdemes betárolni a terméseket, mivel az új hibridek egy része kifejezetten fagyérzékeny, ha az első dér után szedjük, könnyen fagyfoltossá válhatnak. A termelői árak 100-150 Ft/kg körül mozognak, a kiskereskedelemben jellemzően 220-350 Ft/kg áron vásárolható meg, de ez természetesen kiszereléstől és minőségtől függően változhat. A sütőtök fogyasztás főleg az őszi és téli hónapok jellegzetes, tradicionális zöldségnövénye, amit az elmúlt két évtizedben a gasztronómia is szinte mindennapossá tett és legjobb éttermek is kínálatukban tartják, tehát trendivé vált

- jegyzi meg a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02