Az egzotikus jackfruit: Mi az a jackfruit, jackfruit ár, jackfruit hol kapható Magyarországon?

Az egzotikus jackfruit: Mi az a jackfruit, jackfruit ár, jackfruit hol kapható Magyarországon?

agrarszektor.hu
Mi az a jackfruit? Jackfruit recept, jackfruit konzerv (jackfruit dm): Mennyi a jackfruit ár, jackfruit hol kapható Magyarországon? Jackfruit hol lehet kapni, mennyi a jackfruit?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt évek során robbanásszerű erővel szerzett magának világiszintű népszerűséget a jackfruit, ami nem csak a vegán konyha és a húspótló ételek lelkes rajongóit kezdte el foglalkoztatni, hanem bármelyik kísérletező szakács szívesen kipróbálná azt. Miért ilyen különleges a jackfruit - egyáltalán mi az a jackfruit és hogyan használják a gasztronómiában? Jackfruit hol kapható Magyarországon, beszerezhető-e a friss jackfruit, vagy csak a tartósított formája, a jackfruit konzerv kapható? A jackfruit ár szempontjából milyen gyümölcs? Megfizethető élelmiszer az átlagember számára, vagy megmarad gourmet különlegességnek?

Mi az a jackfruit?

A jackfruit (dzsekkfrút) egy trópusi óriásgyümölcs, a jákafa termése, Banglades nemzeti gyümölcse. A jákafa és a jackfruit származását tekintve Indiában őshonos, azonban a világ trópusi övezetében szinte mindenhol termesztik azt. A jackfruit népszerű mezőgazdasági, élelmiszeripari termék Srí Lankán, Délkelet-Ázsia térségében és szigetvilágában, mint például a Fülöp-szigeteken, de termesztik azt a Karibi-térségben és Kamerunban is. A jackfruit a trópusi tavasz és nyár gyümölcse: évente társégtől függően 6-9 hónapon keresztül szüretelhető.

A hatalmas jákafa akár 20 méter magasra is megnőhet, egy jákafa évente 150-200 darab, 20 és 40 kg közötti súlyú gyümölcsöt terem - ezzel a jackfruit kiérdemelte a világ legnagyobb gyümölcse címét. A jackfruit mérete változó, azonban nem ritkák az egyméteres példányok sem! A jackfruit jellegzetes megjelenését nem csak hatalmas méretének, hanem extravagáns külsejének is köszönheti: a jackfruit héja sárgászöld árnyalatú, egész felületén rücskös, kifejezetten figyelemfelkeltő jelenség.

Az egzotikus jackfruit: Mi az a jackfruit, jackfruit ár, jackfruit hol kapható Magyarországon?

A jackfruit íze

A jackfruit fogyasztása történhet éretlen formában - mivel ebben az érési fázisban a gyümölcs szálas textúrája a húsra emlékeztet -, illetve érett gyümölcsként is. Az érett jackfruit íze azokat, akik már kóstolták, leginkább az őszibarack, a mangó, az ananász és a banán furcsa keverékére emlékezteti, azonban megvan a sajátos, egyedülálló aromája is. Az éretlen jackfruit ízvilága nem kifejezetten gyümölcsös, az érett ízénél sokkal tompább, visszafogottabb, ezért egyszerűbb ízesíteni azt, különösképpen fűszeres, sós főételek készítése során.

A jackfruit felhasználása

A frissen szüretelt jackfruit vaskos héját viszonylag könnyen ki lehet bontani, nem kell csontkeménységű védőburokra számítanunk. A jackfruit belseje rózsákra szedhető: ezekben a húsos rózsácskákban találhatóak a jackfruit magjai. A jackfruit magok között fehér, ragacsos növényi részek találhatóak - ezek miatt a jackfruit kibontásakor érdemes lehet kesztyűt húzni, hiszen makacs szennyeződést hagyhatnak maguk után. A jackfruit fogyasztásra alkalmas része a magokat körülölelő gyümölcshús, amelyet a fent leírt módon érett és éretlen állapotban is felhasználhatunk.

Az érett jackfruit húsát Délkelet-Ázsiában különféle édes ételek és üdítő italok készítéséhez használják: népszerű a jackfruit dzsúsz, vagy például a jackfruit fagylalt, ami igazán különleges, trópusi hangulatú édesség, viszont eleve elfogyaszthatjuk azt önmagában, mint bármilyen gyümölcsöt. Az éretlen jackfruit ezzel szemben nagyobb szerepet kap a sós ételek elkészítése során, kifejezetten népszerű a vegán konyha rajongótáborában.

A jackfruit a vegán konyhában

Habár az érett jackfruit állaga is szálas, ananászra emlékeztető, a "zöld" jackfruit kifejezetten megőrzi ezt a textúrát, így főtt, sült vagy grillezett formában is a húsra emlékeztet. A jackfruit éppen ezért a vegán konyha egyik legnépszerűbb alapélelmiszerévé vált, mint 100%-ban növényi eredetű húspótlószer. A jackfruit felhasználása a vegán konyhában rendkívül sokszínű: gyakran készül belőle édes vagy sós ízvilágú vegán ragu, szaftos jackfruit fasírt, saláta- vagy pizzafeltét, vagy éppen jackfruit burger, amiben a jól ismert húspogácsa helyett csak növényi hozzávalók és természetesen a jackfruit kapják a főszerepet. A jackfruit mindemellett népszerű eleme a vegán BBQ ételeknek és gyakori szendvicsalapanyag, a "pulled-pork" szendvicsek vegán megfelelője.

Az egzotikus jackfruit: Mi az a jackfruit, jackfruit ár, jackfruit hol kapható Magyarországon?

Magyaros jackfruit ételek

A magyar konyha megkerülhetetlen alappillére nem más, mint a pörkölt - amelyet szintén elkészíthetünk a jackfruit felhasználásával, hiszen a jackfruit szálas, hússzerű textúrája megtévesztő mértékben hasonlít a húsra. A jackfruit recept elkészítése során a gyümölcs húsát használhatjuk állati eredetű hús helyett az eredeti pörkölt recept felhasználásával, a végeredmény igazán finom és különleges lesz. A jackfruit mindemellett alkalmas még magyaros fűszerezésű fasírt vagy jackfruit töltött káposzta készítésére is - csak a fantáziánk szab határt.

Jackfruit hol kapható Magyarországon?

Habár a jackfruit egy népszerű gyümölcs, mivel csak a trópusokon terem és Magyarországon többnyire csak a vegán konyhákon kóstolhatjuk, frissen szüretelt állapotban nagyon nehéz beszerezni. Friss jackfruit hazánkban nem igazán kapható, csak néhány gasztronómiai szaküzletben, ahol különleges trópusi gyümölcsök értékesítésével foglalkoznak.

A jackfruit konzerv, vagy előre csomagolt formában már sokkal könnyebben beszerezhető: megkaphatjuk azt a drogériákban (jackfruit dm), vagy az interneten. A jackfruit konzerv beszerzése a drogériákban lényegesen egyszerűbb, azonban ebben az esetben számoljunk a magasabb árral, hiszen a jackfruit hazánkban még mindig az ételkülönlegességek közé tartozik. Ha egy jackfruit recept rendszeresen felüti a fejét a konyhánkban, javasoljuk az internetes beszerzését, ami sokkal inkább pénztárcabarát megoldás.

Jackfruit ár

  • Internetről rendelhető jackfruit ár: 800-900Ft/500g (1.600-1.800 Ft/kg), attól függően, hogy pulled jackfruit konzerv vagy kockázott jackfruit konzerv vásárolható
  • Bio jackfruit dm: 1.399 Ft/200g (6.995 Ft/kg)

Friss jackfruit és jackfruit konzerv

A jackfruit konzerv esetében ugyanaz a helyzet, mint bármilyen más konzervált élelmiszernél: habár a konzervből kibontott alapanyag nem ugyanolyan, mint a friss, egy jackfruit recept elkészítése során (számunkra, akik nincsenek hozzászokva a friss alapanyaghoz) nem csökkenti a konzerválás a jackfruit élvezeti értékét. Ha szeretnénk elkészíteni ezt a trópusi gyümölcskülönlegességet, azt javasoljuk, ne keresgéljük a friss gyümölcsöt, maradjunk elsőre a jackfruit konzerv mellett, hiszen az is ugyanolyan jó bármilyen vegán ételhez.

Egyszerű jackfruit recept: jackfruit pörkölt

Hozzávalók

1000 g jackfruit konzerv

400 g hámozott aprított paradicsomkonzerv

2 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

70 g paradicsomsűrítmény

1 ek őrölt pirospaprika

1 ek füstölt pirospaprika

1 mk őrölt fűszerkömény

1 db chili paprika ízlés szerint

só, bors ízlés szerint

napraforgóolaj

víz

A jackfruit recept elkészítése

1. Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd egy kevés olajon egy kis só hozzáadásával dinszteljük azokat üvegesre.

2. Ezt követően ízesítsük a jackfruit pörkölt alapját a paprikákkal, öntsük fel egy kevés vízzel és forraljuk össze.

3. Adjuk hozzá a jackfruit konzerv tartalmát, a paradicsomkonzervet és a paradicsomsűrítményt, ízesítsük egy kevés köménnyel és ízlés szerint sóval, borssal, illetve chilivel.

4. Lefedve főzzük a jackfruit pörköltet kb. 30 percen keresztül, időnként megkeverve azt. Ha túl sok a leve, vegyük le a fedőt és hagyjuk azt elfőni, hogy a vegán pörkölt besűrűsödhessen.

5. Tálaljuk melegen, tetszőleges körettel: a jackfruit pörkölt mellé nagyszerűen illik a rizs, a tészta, a párolt zöldség, sőt, a főzelék is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?