Hatalmas ellenőrzést tartottak az EU-ban: rengeteg dolga volt a hatóságoknak

Hatalmas ellenőrzést tartottak az EU-ban: rengeteg dolga volt a hatóságoknak

agrarszektor.hu
Az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések a világjárvány idején sem maradtak el - derül ki az Európai Bizottság által összeállított éves RASFF jelentésből. A 2020-ban közzétett mintegy négyezer élelmiszerbiztonsági bejelentésnek csupán töredéke vonatkozott magyar előállítású termékre. A 196 hazánkat is érintő ügy főként étrend-kiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez, baromfihúshoz és abból készült termékekhez, takarmányokhoz, valamint gabona- és sütőipari termékekhez kapcsolódott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság minden évben elkészíti az élelmiszerek és takarmányok riasztási rendszerének (RASFF) éves jelentését. A nemrég közzétett 2020-as összegzés alapján a tagállamok tavaly mintegy 3862 élelmiszer- vagy takarmánykockázatról szóló bejelentést tettek (ebből 1430 riasztás) a RASFF-on, amelynek nagy része élelmiszerekhez kötődött - írja a Nébih. Az összeképet tekintve kiemelhető, hogy - a COVID-19 világjárvány következtében visszaesett globális kereskedelemmel összhangban - a határ-visszautasításokról szóló értesítések számra nagymértékben csökkentek (-30%), ami a bejelentések számában is tükröződik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor a bejelentések közül a riasztások (gyors intézkedését követelő esetek) növekedése már hatodik éve jelentős. Az elmúlt hét évben a riasztások száma megduplázódott, 2019-hez képest pedig 22%-kal nőtt. EU-s szinten a leggyakrabban jelentett probléma (több, mint 300 eset) tavaly az indiai szezámmagban kimutatott, az EU-ban nem engedélyezett, karcinogén etilén-oxid szennyezés volt. Az érintett termékek igen változatosak: lisztkeverékek, kenyerek, pékáruk, kekszek, müzlik, kétszersültek, sós snackek és krékerek, tahini, fűszerkeverékek, magkeverékek, ázsiai készételek, madáreleség. A korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is a legtöbb bejelentés élelmiszertermékekre vonatkozott, és csupán a bejelentések kis százaléka érintette a takarmányokat (6%) és az élelmiszerrel érintkező anyagokat (3%). 

Utóbbiak esetében gyakori ügy volt a műanyagból (általában melaminból), valamint bambusz vagy más "természetes alapú" anyag (rizs, kukorica összetevő) hozzáadásával készülő konyhai eszközökből (tányérok, szedőkanalak, gyerekétkészletek) kimutatott károsanyag kioldódás. A használat során kioldódott vegyületek ugyan csak hosszútávon okozhatnak problémát, ennek ellenére az Európai Unió betiltotta az ilyen alapanyagból készült termékek forgalmazását. Hazánk 2020-ban 196 RASFF ügyben volt érintett, ami jelentős (több, mint 20%-os) növekedést jelent az előző évhez képest: 179 esetben élelmiszerrel, 11 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal adódott probléma. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek, a baromfihús és a belőle készült termékek, a takarmányok, valamint a gabona- és sütőipari termékek tekintetében fordult elő kockázat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nébih, mint magyar hatóság 28 ügyet (ebből 13 riasztást) jelentett: a bejelentés legtöbbször összetételbeli problémák, patogén mikroorganizmus, idegen anyag vagy mikotoxin jelenléte miatt, leggyakrabban Kínából származó termékre vonatkozott. A RASFF fontos szerepet játszott a problémás termékek nyomon követésében, forgalomból kivonásában és a visszahívásokban. A hazai lakosságot is érintő ügyeket a Nébih kiemelten kommunikálja Termékvisszahívás adatbázisában annak érdekében, hogy a vásárlók minél szélesebb köre mielőbb értesüljön az élelmiszerbiztonsági problémákról.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?