Egyre több magyar issza ezeket a borokat: rohamosan terjed az új trend az országban

Egyre több magyar issza ezeket a borokat: rohamosan terjed az új trend az országban

Érdekes évet zárhat 2021-ben a magyar borágazat. A hideg és csapadékos tavasz meglassította a szőlő fejlődését, a meleg és száraz nyár viszont lehetőséget adott az érésre, noha az aszályos időszak miatt végül a megszokottnál kevesebb szőlőtermés várható idén. Az Agrárszektor által megkérdezett borászatok szakembereinek egybehangzó véleménye szerint, noha mennyiségileg valószínűleg kevesebb bort tudnak készíteni idén, a minőséget illetően nem lehet panasza senkinek. Különösen igaz ez a fehér- és rozéborokra, valamint a pezsgőkre, amelyek egyre népszerűbbek a magyar fogyasztók körében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021 tavasza nem volt kegyes a mezőgazdasághoz, a gyümölcstermesztőktől kezdve a szántóföldi növénytermesztőkön át egészen a méhészekig az ágazat minden szereplőjének komoly fejfájásokat okozott a téliesen hideg március és a kemény fagyokkal induló április. Számos termelő kifejezetten nehéz helyzetbe került, nem egy termés sorsa pedig végleg eldőlt ezekben a hetekben. A szőlő végül azonban nem került ezek közé, noha április végén még óriási volt a bizonytalanság a borászati ágazat szakemberei között, ahogy azt az Agrárszektor is megírta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Varga Máté a Varga Pincészet szőlészeti ágazatvezetője az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a badacsonyörsi szőlőikben a korai, illatos fehér fajták szürete már befejeződött, a héten pedig a szürkebarátok és rozé alapanyagok betakarítása fog elkezdődni. A feldebrői üzemükben két héttel később kezdődött a szüret, de ott is gőzerővel zajlik a rozé alapanyagok szürete. A szakember kifejtette, hogy Feldebrőben kevesebb a fehér, illatos fajta, inkább a kékszőlőket dolgozzák fel ott. Varga Máté beszélt arról is, hogy rendkívül különleges év volt a 2021-es, mert nagyon későn indult meg a szőlő fejlődése, 1-3 héttel később fakadt, és bár az év közepéig jelentős lemaradásban volt, végül behozta magát. Emiatt a szüreti munkálatok kicsit később is indultak, mint a megelőző években. Növényvédelmi szempontból közepes évet zárhatnak, jelentette ki a Varga Pincészet szőlészeti ágazatvezetője, hozzátéve, hogy az év első felében voltak problémák a hűvös, csapadékos idő miatt, a későbbiekben viszont a nagyon régóta nem látott aszállyal kellett megküzdeniük. Varga Máté elmondta, hogy a később induló vegetációban a kezdetek kezdetén közepes fertőzési nyomás volt, de mindent összevetve a növényvédelem terén nem volt kifejezetten nehéz az évjárat.

A szakember kérdésünkre kifejtette, hogy mennyiség tekintetében közepes, a minőséget illetően viszont közepes, vagy inkább erősebb termésre számítanak idén. A nagy aszály következményeként úgy mennek bele a szüretbe, hogy egyre kisebb a termésmennyiség, és a lémennyiség is elmarad a megszokottól. Varga Máté elmondta, hogy 16 ezer tonna szőlőt szeretnének feldolgozni idén, és most tartanak 5-6 ezer tonnánál, de a szüret jelentősebb része még csak most fog kezdődni. A várható bortermést illetően a Varga Pincészet szőlészeti ágazatvezetője úgy fogalmazott, hogy a minőség egészen biztosan kiemelkedő lesz, nem vesznek el a savak, nem lágyultak le az alapanyagok és a cukrosodás is szépen alakul. Varga Máté elismerte, hogy a szőlő felvásárlási árainál látszik az inputanyag árak emelkedése, minden fajtát magasabb áron tudnak felvásárolni idén. A szakember beszélt arról is, hogy a pincészet a fogyasztói szokások átalakulása szempontjából különleges helyzetben vannak, mivel éves szinten 13-13,5 millió palackot értékesítenek itthon, és azt tapasztalják, hogy egyre népszerűbbek a friss, üde nyári borok és a rozék. A koronavírus-járvány elején az értékesítésben volt egy nagyobb visszaesés, amit aztán egy határozott visszarendeződés követett. Varga Máté elmondta, hogy a Varga Pincészet az elsők között kezdett ingyenes házhoz szállítási akcióba, és a webshopos értékesítésük a járvány kezdete óta 8-10-szeresére nőtt.

A Kreinbacher Birtok főborásza, Várszegi György kérdésünkre elmondta, hogy a pezsgőborok szőlőinek szürete már befejeződött. Ezeket a teljes érést megelőző 10-15 nappal kell leszüretelni, ismertette a szakember, aki hozzátette, hogy régen volt már olyan, hogy az augusztus 20-ás hétvége nem került bele a szüretbe, idén ugyanis augusztus 23-án tudták elkezdeni a betakarítást. Várszegi György beszélt arról is, hogy rendben elkezdődött a csendes borok szőlőinek szürete. Az idei év időjárási és egyéb kihívásait illetően a Kreinbacher Birtok főborásza kifejtette, hogy az mindenképpen jó volt, hogy nem volt túl sok a csapadék, mert így el tudták kerülni, hogy gondjaik legyenek a lisztharmattal. A kevés csapadék és a nagy, extrém meleg viszont nem volt szerencsés, jobb lett volna, ha hűvösebb marad az idő. Várszegi György elmondta, hogy a szárazság miatt a borszőlőknél kevesebb termés várható, de ez a minőséget talán nem fogja befolyásolni. A szakember beszélt arról is, hogy idén a pezsgő szőlőknél is később indult a szüret, és a szárazság miatt nagyobb mennyiségeket kellett gyorsan leszüretelni. Viszonylag magas a savtartalom a szőlőben, így - ahogy a főborász fogalmazott - érdekes egy évjárat lesz az idei.

Várszegi György az Agrárszektor érdeklődésére tudatta, hogy amennyire megjósolható, a Kreinbacher Birtoknak a szőlőtermés szempontjából átlagos éve lesz, úgy mennyiségben, mind minőségben. A szőlőre nem lehet panasz, nagyon szép és egészséges, és a paraméterek se rosszak, de csak a kóstolásnál fogják meglátni, mi született. A várható bortermést illetően a szakember kifejtette, hogy a szőlő nagy része még kint van a dűlőkön, így egyelőre még nem tud biztosat mondani. Az már most látszik, hogy a mennyiségben kicsit kevesebb lesz a termés, mint tavaly, de a többiről még nem tudnak nyilatkozni. Arra a kérdésre, hogy az inputanyag árak emelkedése hogyan hatott a Kreinbacher Birtokra, a vállalkozás kereskedelmi és marketing vezetője, Prisztavok Zoltán elmondta, hogy ez rájuk nem volt befolyással, mert a borászat mindig a legjobb minőségű alap- és inputanyagokat használja, és ennek függvényében alakítják ki a tárgyalási pozícióikat. A szakember beszélt arról is, hogy a vállalkozás főleg pezsgőben erős, és sokan nem is tudják, hogy vannak boraik is. Prisztavok Zoltán elárulta, hogy a Kreinbacher Birtok borainak nagy része fehérbor (csak kétféle vörösboruk van), amelyek mind szépen fogynak. A kereskedelmi és marketing vezető azt is elárulta, hogy a pezsgő szempontjából óriási fellendülés van az országba, az elmúlt években egyre nőtt a fogyasztás, különösen a rozépezsgők népszerűsége ugrott meg meredeken.

A Frittmann Borászat is túl van már a szüret felén. Ahogy azt Frittmann János, aki a borászatot, a kereskedelmet és a marketinget felügyeli, az Agrárszektornak elmondta, bár eleinte le volt maradva a fejlődésben szőlő, azt behozta a végére. A borász kifejtette, hogy a kékszőlők szüretelését már lassan befejezik, már csak a rajnai van kint, de igyekezni fognak azokkal is, mert nem szeretnének túl alkoholos borokat készíteni. Frittmann János úgy becsülte, hogy hétvégére a szüret kétharmadával meglesznek. A szakember elmondta, hogy növényvédelmi szempontból nem volt problémás az év, a nagy aszály azonban számukra is jelentett kihívást. A borász úgy véli, hogy ha jövőre is hasonló idő lesz, az komoly gondokat okozhat a szőlőkben.

Frittmann János beszélt arról is, hogy az idei szőlőtermés mennyiségben a vártnál kevesebb lesz, minőségben viszont nagyon jónak ígérkezik. Az inputanyag árak emelkedésével kapcsolatban a borász kifejtette, hogy bár minden nagyon megdrágult, ahhoz, hogy előrelépés legyen az ágazatban, áremelésre lenne szükség. A szakember elmondta, hogy tíz éve változatlan árakon történik a borok forgalmazása és a termelés. Frittmann János elismerte, hogy az átlagfogyasztók számára most sem olcsók a borok, de muszáj lesz árakat emelni, mert az előállítás és a forgalmazás szinte minden eleme drágább lett. A Frittmann Borászat egyik vezetője végezetül kiemelte, hogy az utóbbi időben kimondottan kedvezően változtak a fogyasztói szokások, mivel a fehér- és a rozéborok a reneszánszukat élik. Ennek az egyik oka az, hogy a magyarok egyre inkább a könnyebb ételeket preferálják, amelyekhez hasonló borok illenek, de a nagy melegek is közrejátszanak a könnyebb borok előretörésében. Frittmann János rámutatott, hogy emellett az utóbbi években a fehér borok minőségében is komoly javulás volt megfigyelhető.

Soltész Gergő, az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy szeptember elején kezdték el a szüretet, és várhatóan október végén fogják befejezni, vagyis mind időarányosan, mind a megcélzott mennyiség tekintetében a munka 33%-ánál járnak. A szakember beszélt arról is, hogy számukra növényvédelmi szempontból kifejezetten jó volt az év, mivel nem kellett komoly szőlőbetegséggel számolniuk, és a feldolgozóba érkező szőlő is egészséges. A hideg tavasz miatt volt egy-két hét csúszás a szőlő fejlődésében, de a nyári meleg behozott ezen a lemaradáson. Soltész Gergő szerint most lesz némi változás a szüret rendjében, mert most kicsit összekeveredtek az egyébként egymást követő fajták. Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa attól viszont tart, hogy a csapadékhiány miatt apadni fog a termés.

Az idei terméskilátásokat illetően Soltész Gergő rámutatott, hogy a borvidékükön a leginkább meghatározó fajták szüretére még nem került sor, így nehéz bármit is mondani. Azt azonban megerősítette, hogy amit már leszedtek, az jól alakult, és ugyanez jellemző az összes fajtára is. A várható bortermés kapcsán a szakember kifejtette, hogy a mostani lehűlés után ismét felmelegedésre lehet számítani, és így a később érő kékszőlő fajták is be fognak tudni érni. Soltész Gergő szerint átlag feletti évjáratra van kilátás, különösen akkor, ha marad a meleg, száraz idő. Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa beszélt arról is, hogy az inputanyagok árának emelkedése rájuk is hatott, és mivel ők termelik is és felvásárolják is a szőlőt, náluk minden költségnövekedés meg szokott jelenni. A szakember szerint a borvidéken idén egy 5-10%-os árnövekedés várható. Soltész Gergő a fogyasztói szokások változása kapcsán rámutatott, hogy az ő tapasztalataik szerint az elmúlt tíz évben egyre népszerűbbé váló rozé diadalmenete most mintha megtorpanni látszana, az Irsai Olivér növekedése viszont töretlen. Az Ostoros Családi Pincészet tulajdonosa úgy látja, hogy a reduktív fehér fajták népszerűsége továbbra is megvan, de ezzel párhuzamosan a vörösborok terén kis megállás volt tapasztalható. A HoReCa-szektor tavalyi leállása nem kedvezett a hordós érlelésű vörösboroknak, az otthoni fogyasztásban viszont inkább a könnyed fehérborok dominálnak. Soltész Gergő kitért arra is, hogy kiszerelés tekintetében egyre népszerűbb a 3 literes (vagyis négy üvegnek megfelelő) bag-in-box kiszerelés.

Összességében elmondható, hogy az idei szélsőséges időjárás kevesebb problémát okozott a borászati ágazatnak, mint a mezőgazdaság többi szegmensének. A borászatok mennyiségileg ugyan alacsonyabb borterméssel számolnak 2021-re, a minőséget illetően azonban nincsenek kétségeik. Mindemellett egy határozott átrendeződés figyelhető meg a magyarok borfogyasztásában, a korábbiakhoz képest ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak a könnyedebb, és üdébb fehérborok és a rozék, de a pezsgőknél is hasonló tendenciák figyelhetőek meg. A borászatok úgy értékelték, az idei nyár az értékesítés szempontjából is kifejezetten erős volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?