Ezt jobb ha tudod: egyre több ilyen fűszerpaprikát árulnak a magyar boltokban

Ezt jobb ha tudod: egyre több ilyen fűszerpaprikát árulnak a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Évről évre folyamatosan csökken a fűszerpaprika termőterülete és termésmennyisége Magyarországon, ráadásul ezzel arányosan a termelők száma is egyre kevesebb - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ami talán még ennél is aggasztóbb, hogy egyre több a külföldről érkező áru a boltokban, és habár hazánkban alapvetően a magyar fűszerpaprika-őrleményt használják, jellemzően import áruval keverik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fűszerpaprika maga és termesztése is igazi magyar kuriózum, az elmúlt tíz évben azonban folyamatosan csökken a hazai termőterület nagysága - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. 2012 és 2016 között stabilan 2000 hektár felett volt a termőterület az országban, 2017-ben azonban vészes csökkenésnek indult, ami azóta is tart. 1879 hektárról 2021-re 1531-re csökkent a fűszerpaprika termőterületének nagysága Magyarországon. A legnagyobb területen egyébként 2015-ben termesztették, akkor 2556 hektáron találkozhattunk ezzel a paprikatípussal. Ha mindez nem festene elég szomorú képet, a fűszerpaprika termésmennyisége is csökkenő tendenciát mutat az utóbbi években. Az utóbbi évek legnagyobb mennyisége 2014-ben volt, akkor 26,3 ezer tonnát termesztettek, azóta azonban egyre kisebb ez a szám, míg 2019-ben például 17,8 ezer tonna volt, addig 2020-ban már csak 16,7 ezer, 2021-ben a becslések szerint pedig mindössze 13,4 ezer tonna fűszerpaprika került betakarításra. A termelők száma is évről évre egyre kevesebb, az idei Egységes Kérelem-adatbázisban már csak 726 fűszerpaprika-termelő szerepel, ráadásul elmondható, hogy a mezőgazdaságra jellemző termelői létszámcsökkenés ebben az ágazatban fokozottan jellemző.

Mint azt az Agrárkamarától lapunk megtudta, alapvetően hazánkban a magyar fűszerpaprika-őrleményt használják, de jellemzően import áruval keverve. Az import mennyisége évről évre növekszik, a legtöbb Spanyolországból érkezik, ezt követi Szlovénia, majd Kína. Az import fűszerpaprika jellemzően feldolgozott termékként érkezik Magyarországra. Arra a kérdésünkre, hogy miért szorul Magyarország importra fűszerpaprikából, a NAK elmondta, az import lényegesen olcsóbb, mint a hazai magas minőségű őrlemény, minőségben viszont óriási különbségek vannak, a magyar őrlemény ugyanis sokkal jobb minőségű, ezért jellemzően termékjavítóként használják a keverékekben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?