Sokan hibáznak a karácsonyi halvásárláskor: itt rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a karácsonyi halvásárláskor: itt rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
Karácsony közeledtével jelentős forgalmat bonyolítanak le a halboltok. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halgazdálkodási Tanszékének munkatársai, Dr. Horváth Ákos tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora és Dr. Csorbai Balázs tudományos munkatárs segít eligazodni a halfogyasztás élelmiszerbiztonsági kérdéseiben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az üzletekben gusztusos csomagolású haltermékek garmadáját kínálják, melyekről optimális esetben minden fontos információt leolvashatunk, ám olykor találkozhatunk meghatározhatatlan besorolású áruval is. A MATE szakemberei szerint fagyasztott hal esetében nehezebb tévedni, de érdemes figyelni, hogy a halhús lehetőleg fehér vagy rózsaszín legyen, semmiképp se barnás, illetve ne legyen rajta sok jég. Amennyiben jégen tárolt - tehát már bizonyos mértékig feldolgozott - halat vásárol az ember, annak frissességéről úgy lehet meggyőződni, ha megnézi a kopoltyúját és a szemét. Ha a kopoltyú mélyvörös vagy piros, akkor a hal még friss, ha azonban már megszürkült, akkor ajánlatosabb elállni a vásárlástól. Szintén a hosszabb tárolásra utal, ha a szem homályos vagy olyan, mintha hályog borítaná. Száraz vagy ragacsos halat sem tanácsos megvenni, lévén, hogy a friss hal bőre csúszós és nedves. Az élő hal esetében elsősorban esztétikai kérdés a hal vásárlása, tehát a sérülésektől, torzulásoktól mentes halat érdemes választani.

Fontos információ, hogy honnan kerül a boltokba a termék - legyen szó fagyasztott vagy élő halról. Az Egyetem kutatói azt javasolják, hogy inkább tenyésztésből (akvakultúrából) származó halat vásároljanak az emberek a természetes vizekből halászottal szemben. Ahogy fogalmaztak, ennek nemcsak az az oka, hogy ezzel a természetes vizek (elsősorban tengerek, óceánok) halállományát kíméli az ember, hanem az is, hogy az ilyen halak élőhelyén található szennyezőanyagok általában nem ismertek. A bizonytalan eredetű halak jelentős egészségügyi kockázatot képviselhetnek. A szakemberek általában a halászatból (tehát nem tenyésztésből) származó olcsó, fagyasztott tucatáru fogyasztását nem javasolják, mert azok eredete nem mindig kellőképpen ellenőrzött. Itt is figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a drágább, friss, tengeri halászatból származó, még nem fagyasztott hal prémium termék, ami a legtöbb esetben kiváló minőségű.

Az őshonos halak kontra importból származó termékek kérdésében a Halgazdálkodási Tanszék munkatársainak válasza egyszerre megnyugtató és int óvatosságra. Elmondásuk szerint a hazai halastavi, illetve intenzív tenyésztésből kikerült hal esetében a terméklánc gyakorlatilag az egyed létrejöttétől (az ikra megtermékenyülésétől) kezdve ismert. Tudható, melyik gazdaság tenyésztette, milyen kereskedelmi útvonalon jutott el az árusítóhelyre. Ennek megfelelően a MATE szakemberei ezt tartják a legbiztonságosabbnak. Szintén nem problémás a külföldi, akár tengeri, akár édesvízi akvakultúrából származó hal, hiszen az áruházláncok kizárólag ellenőrzött terméket szerezhetnek be, bár ebben az esetben a hosszú szállítás miatt már csak nagyon jó szervezés mellett kerülhetőek el a problémák. Magyarországon természetes vízi, kereskedelmi célú halászat nem létezik, így ilyen hal nem kerül a fogyasztókhoz, legfeljebb, ha maguk fogják meg (mint például a horgászok). Igazán kockázatosnak csak a külföldi (akár tengeri, akár édesvízi) fogásból származó halak egy kisebb része tekinthető.

Irány tehát a piac vagy a bolt! De hol vásároljon az ember halat? Erre vonatkozóan itt az iránymutatás: a friss hazai tenyésztésből származó halat bizalommal meg lehet vásárolni a halboltokban és áruházláncok halas pultjainál, de akár közvetlenül a halgazdaságtól is, ha erre van lehetőség. Ez utóbbit különösen a kevés hazai pisztrángos gazdaság esetében javasolják a szakemberek, mert a termelés alacsony volumene miatt az áruházláncok pultjaira ezek a termékek nem jutnak el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?