Itt a figyelmeztetés: szennyezett citromok, narancsok lehetnek a magyar boltokban

Itt a figyelmeztetés: szennyezett citromok, narancsok lehetnek a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban a rendszeres és alapos határellenőrzések ellenére is előfordultak a hazai boltokban olyan citrusfélék, amelyekben a megengedett határérték feletti, vagy pedig az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A hatóság kiemelten ellenőrzi a citrusfélék növényvédőszermaradék-tartalmát, ám jelezték, hogy a fogyasztók teljes biztonsága érdekében ugyanilyen fontos vállalkozói részről a felelős magatartás és a fokozott önellenőrzés is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatályos közösségi rendelkezések (vagyis az EU Bizottságának 2021/2246 végrehajtási rendelete) alapján a citrusféléket már az unióba való belépéskor kiemelt ellenőrzésnek vetik alá, emiatt eleve kevesebb kifogásolt áru érkezhet az unió területére - olvasható a Nébih oldalán. A novembertől áprilisig tartó időszakban - azaz, amíg hazai idénygyümölcsök hiányában több citrusfélét fogyasztanak a magyar vásárlók - a Nébih, valamint a területileg illetékes kormányhivatalok fokozottan ellenőrzik a citrusfélék növényvédőszer-tartalmát. A figyelem elsődlegesen a határállomásokon beáramló import áru, valamint a nagybani piacok, logisztikai központok kínálatának átvizsgálására irányul, hogy a hibás gyümölcstételek innen már biztosan ne kerülhessenek tovább a lakosságot kiszolgáló üzletek polcaira, a piaci standokra.

A körültekintő hatósági ellenőrzés ellenére az elmúlt időszakban a szakemberek több esetben tapasztalták, hogy az Európai Unión kívüli országokból - elsősorban Törökországból - olyan gyümölcsök (például citrom, grapefruit, narancs, mandarin, klementin) érkeztek hazánkba, amelyek vagy a megengedett határérték felett tartalmaztak egy-egy növényvédőszer-hatóanyagot, vagy az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszert használtak fel a kezelésükre. Utóbbi esetben klórpirifosz, prokloráz és klórpirifosz-metil hatóanyagok jelenlétét mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat a citrusfélékben.

A negatív tapasztalatokra való tekintettel a Nébih mostantól még fokozottabban ellenőrzi az import citrusfélék növényvédőszermaradék-tartalmát a forgalmazóknál. Mindamellett az áruházláncok, forgalmazók felelősségét is fontos hangsúlyozni. Egyúttal arra hívták fel az élelmiszerágazatban tevékenykedő vállalkozók figyelmét, hogy az önellenőrzés során kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket! A fogyasztók biztonsága érdekében ugyanis így garantálható leghatékonyabban, hogy nem megfelelő tétel ne kerülhessen a polcokra, probléma esetén pedig a vállalkozás minél előbb intézkedhessen a forgalomból való kivonást illetően

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?