Meglepő hírek jöttek ezekről a gyümölcsökről: erre nem sokan számítottak

Meglepő hírek jöttek ezekről a gyümölcsökről: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu
A World Citrus Organisation (WCO) november 17-én tette közzé a 2023-2024 szezonra vonatkozó prognózisát, amelyben az északi félteke országai szerepelnek. Az előrejelzést a WCO által november 15-én szervezett Global Citrus Outlook konferencia alkalmából tették közzé, és Egyiptom, Görögország, Izrael, Olaszország, Marokkó, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Olaszország, Törökország és az Egyesült Államok adatain alapul. A prognózis szerint ebben a szezonban a citrusfélék termése várhatóan 28,976 millió tonna körül alakul, ami 12,2%-os növekedést jelent az előző szezonhoz képest, és 1,48%-kal haladja meg az előző 4 szezon átlagát. A citrusfélék exportvolumene szintén bővül: 9,483 millió tonna lesz, ami 11,4%-kal több, mint az előző szezonban, és 4,5%-kal több, mint az elmúlt négy idény átlagos kivitele.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Philippe Binard, a WCO főtitkára így foglalta össze a prognózis eredményeit: a piacról kapott információk a tavalyi szezon mélypontjáról való kilábalást jelzik. A növekedést főként Törökország és Egyiptom növekedése befolyásolja, míg más országok termelése stabil, vagy csak csekély növekedést könyvelhet el. Eric Imbert, a CIRAD munkatársa hozzátette: az olyan éghajlati problémák, mint a késői fagy, a szárazság, a hőhullámok vagy az új kártevők és betegségek befolyásolták a termelés minőségét, színeződését és a betakarítás időpontját. A piacra továbbra is hatással lesz a geopolitikai instabilitás, míg a fogyasztói kereslet a vásárlóerő korlátozása és az infláció miatt még mindig nyomás alatt van - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az északi félteke legfontosabb országainak termelése az alábbiak szerint alakul:

Törökország továbbra is a legnagyobb termelő marad 6,53 millió tonnás termésével, ami jelentős, 45%-os növekedés az előző, rossz termőévhez képest. Ebből a narancsfélék mennyisége 2,06 millió tonna lesz.

Spanyolország az EU legfontosabb termelője 5,95 millió tonnával, ami 2%-os csökkenést jelent 2022-höz képest, itt a narancsfélék volumene 2,64 millió tonna körül alakul.

Egyiptomban 5,4 millió tonnás, a tavalyinál 10%-kal nagyobb termés várható 3,7 millió tonna narancsmennyiséggel.

Az Egyesült Államokban a 4,51 millió tonnás termés 1%-kal jobb a tavalyinál, és bár a 2,48 millió tonnás narancstermés felülmúlja az előző évit, ez csak a fele a 2019-ben betakarított 4,76 millió tonnás volumennek.

Olaszországban 6%-os bővülés, 2,58 millió tonnás citrustermésre számítanak, ebből 1,6 millió tonna lesz a narancsfélék mennyisége.

Marokkó 2,01 millió tonnás termés 15%-kal nagyobb a tavalyinál, a narancsfélékből 930 ezer tonna várható.

Görögország: hazánk legfontosabb partnere a tavalyinál 7%-kal szűkösebb, 1,1 millió tonnás citrustermést vár, ebből 830 ezer tonna lesz a narancsfélék volumene.

Izraelben 530 ezer tonnás, a tavalyinál 2%-kal jobb termésre számítanak, amiből 131 ezer tonna lesz a narancsfélék mennyisége.

Tunéziában a 2022-esnél lényegesen, 25%-kal nagyobb, 370 ezer tonnás termés várható, ebből 226 ezer tonna narancsféle.

A WCO a déli féltekére vonatkozó 2024-es termelési és export előrejelzését áprilisban teszi közzé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?