Durva, ami a kenyér árával történik Magyarországon: ezt nehéz lesz megszokni

Durva, ami a kenyér árával történik Magyarországon: ezt nehéz lesz megszokni

agrarszektor.hu
Sajnos 2022-ben elég korán rájöhettünk arra, hogy az élelmiszereket illetően a tavaly már-már megszokott dráguló tendenciák folytatódni fognak - méghozzá nem is akárhogyan. A pékáruk esetében elképesztő áremelkedéseket lehetett tapasztalni, amióta pedig háborúra ébredt a világ, még csak jósolni sem lehet, hogy hol fognak ezek az árak megállni. Egy biztos: mindenkinek fel kell készülnie az elkövetkezendő időszakra, legyen szó termelőkről, szállítókról vagy fogyasztókról. De mi lesz így a kenyérrel? Ez az, amit mindannyian tudni szeretnénk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kialakult helyzet súlyosságát az is jól jelzi, hogy - a kormány 2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót a kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A most kirobbant háború azonban nemcsak az ukrán, de az orosz gabonatermelést és exportot is teljesen felforgatta. Amennyiben Oroszország elfoglalja Ukrajnát, ennek az exportmennyiségnek a sorsa teljesen bizonytalanná válik, ami komoly áruhiányt és számottevő áremelkedést is generálhat a térségben. A háború Olaszországot is elérte, bezárás fenyegeti az olaszországi pékségeket a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkezett búzaszállítmányok megakadása miatt. Jelen állás szerint a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulása várható. A világméretű "vészhelyzet közvetlen közelről" érinti Olaszországot, mivel a kenyér- és kekszgyártáshoz használt liszt 64 százalékát, valamint az állatok táplálásához szükséges kukorica 53 százalékát importálja.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet Magyarországgal?

Itthon sajnos már jó ideje csúcson vannak az árak, néhány százalékkal meg is haladták a világpiaci árszintet. Azonban, ha a világpiacon a háborúból kifolyólag egy komolyabb gabona- és olajos mag áremelkedés lesz, az Magyarországon heteken belül egy az egyben jelentkezni fog. Raskó György agrárközgazdász lapunknak korábban elmondta, hogy a belföldi árak tovább fognak emelkedni, még drágább lesz a napraforgóolaj, a liszt, a kenyér, a péksütemények és több más termék is. Ez a drágulás pedig most határozottan benne van a levegőben.

Jöhet a 800 forintos kenyér?

Január elején elképesztő drágulás kezdődött, melyet a számok is jól alátámasztanak: az év első hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. augusztusban volt ennél nagyobb az infláció - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az éves maginfláció 7,4 százalékos volt januárban. Az élelmiszerek ára 10,1, ezen belül az étolajé 33,4, a liszté 31,0, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a cukoré 11,0 százalékkal nőtt tavaly januárhoz viszonyítva. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha elmegyünk egy nagyobb üzletbe, megdöbbentő árakkal találhatjuk magunkat szembe, egy kilogramm kenyeret például 400-450 forint alatt nem is lehet találni. Persze, nem a gluténmentes vagy magvas, barna kenyerekről van szó, hanem a hagyományos fehér kenyérről. Érthető módon felmerül bennünk a kérdés: mi ennek az oka? Az alapanyag, a munkabér és a szállítási költségek emelkedése. Mind a malmoknál, mind a gazdáknál is jelentős tényező az utóbbi kettő, ráadásul az amúgy sem rózsás helyzet most tovább romlott. 

Háború a szomszédban

Ukrajnát gyakran szokták Európa éléskamrájaként emlegetni jelentős élelmiszerexportja miatt, így az oroszokkal dúló háború komoly fennakadásokat okozhat az élelmiszerellátásban. Az orosz-ukrán feszültségek miatt tovább emelkedhet az olaj és a földgáz világpiaci ára is, emellett azonban a két ország még egy sor fontos nyersanyag piacán számít jelentős szereplőnek úgy, mint a nikkel, az árpa és a búza, melyek szállításában fennakadások jöhetnek a háború következtében. Ukrajna és Oroszország együtt a világ búzaexportjának 29%-át adják. Ukrajna a búza mellett zabból és kukoricából is komoly exportőr. Egyes szakértők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy néhány országban kenyérhiányt is okozhat. Az export akadozása nem csak Európát érintené fájdalmasan, a Közel-Keleten és Afrikában is sok ország az ukrán búzára és kukoricára van utalva. A mezőgazdasági árak további emelkedése komolyabb ársokkot okozhat, főleg akkor, ha az oroszok elfoglalják az ukrán termőterületeket. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem most kezdődött a baj

Természetesen nem egyik napról a másikra ugrottak meg az árak, a bérek és a hiányok sem. Már tavaly november is arról kellett beszámolnunk, hogy a túlélésért küzd a pékségek jó része Magyarországon, az alapanyagok, valamint a szállítási- és energiaköltségek növekedését ugyanis sok ágazati szereplő már nem tudja lenyelni, függetlenül attól, hogy drágább lesz a kenyér és más pékáru is. A pékszövetség akkori becslése szerint az előttünk álló egy-két évben tömegével zárhatnak be azok a vállalkozások, amelyek nem tudnak költséghatékonyan termelni, így a meglévő kilencszáz sütőipari vállalkozásból a következő időszakban több száz húzhatja le a rolót - és ekkor a háború még nem kopogtatott az ajtón. Az pedig továbbra is a jövő kérdése, hogy hogyan tovább és milyen árak fognak visszaköszönni a pékáruk polcain (is). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?