Káros lehet az élelmiszerek csomagolása? Fontos figyelmeztetés érkezett

Káros lehet az élelmiszerek csomagolása? Fontos figyelmeztetés érkezett

agrarszektor.hu
A per- és polifluorozott alkil vegyületek egyre nagyobb kihívást jelentenek az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem szempontjából egyaránt. A ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig rendkívül széles körben használt "szuperanyag" ugyanis súlyosan károsíthatja az egészséget - derült ki a WESSLING Tudásközpont tudományos videósorozatának legfrissebb előadásából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élelmiszer- és a környezetbiztonság egymást átfedő fogalmak, hiszen a körülöttünk lévő víz, levegő és talaj tisztasága, illetve szennyezettsége alapvetően befolyásolja a mezőgazdaság által előállított élelmiszerek alapanyagainak a biztonságát - mondta el Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója a vállalat Youtube-csatornáján ingyenesen elérhető webináriumán. A szakember a per- és polifluorozott vegyületek élelmiszer- és környezetbiztonsági jelentősége kapcsán kifejtette, hogy a PFAS kifejezés a szintetikus vegyszerek, mesterséges vegyületek családjára vonatkozik - írta meg a Laboratorium.hu a WESSLING Tudásközpont  legfrissebb tudományos előadása alapján. Ez a csoport több száz vegyi anyagot tartalmaz, amelyek kémiai tulajdonságai ugyan eltérőek, de abban mindenképpen hasonlítanak, hogy mindegyik szén és fluoratomokat tartalmaz.

Számos felhasználási lehetőségük miatt ezek a vegyületek az egész világon elterjedtek. Víz-, olaj-, zsír- és hőálló tulajdonságaik miatt számos termékben előfordulnak, ebbe a vegyületcsaládba tartozik például a serpenyők teflonbevonata, víztaszító tulajdonságai miatt a textilszöveteket impregnálják ezekkel a vegyületekkel, tartósan ellenálló anyagokat lehet előállítani, ezenkívül tűzoltókészülékek tölteteiben is gyakran alkalmazzák azokat. Sajnos azonban mostanra kiderült, hogy ezek a vegyületek környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek: pajzsmirigy megbetegedést, koleszterinszint-növekedét, emlőrákot, májkárosítást, vesedaganatot, bélgyulladást, hererákot, illetve terhességi anomáliákat is okozhatnak.

A szakemberek korábban azért gondolták, hogy nincs káros hatásuk, mert azt feltételezték, hogy ezek az anyagok nem tudnak beleoldódni a környezet különböző rendszereibe. Egy amerikai kutatás során azonban kiderült, hogy a megvizsgált 407 minta (főleg élelmiszereket és élelmiszerekkel érintkező anyagokat vettek górcső alá) egyharmada tartalmazott fluor atomokat. Szigeti Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a környezetben található per és polifluorozott molekulák képesek átjutni bizonyos csomagolószereken, illetve magukban a csomagolószerekben található vegyületek természetesen még könnyebben juthatnak be az élelmiszerekbe.

Éppen ezért vált mára elsődlegesen fontossá ezeknek a vegyületeknek a mérése, vizsgálata. Minderre a WESSLING Hungary Kft. a folyadékkromatográfia és a tömegspektrometria összekapcsolásával egy jól alkalmazható analitikai eljárást dolgozott ki, és ennek köszönhetően ma már rutinszerűen végzi el ezeket a vizsgálatokat élelmiszerekből és csomagolószerekből egyaránt. A témával kapcsolatban Szigeti Tamás teljes előadása itt tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?