Sok ilyen sertéshús van a magyar boltokban: ezzel jó, ha mindenki tisztában van

Sok ilyen sertéshús van a magyar boltokban: ezzel jó, ha mindenki tisztában van

agrarszektor.hu
Február közepe óta zajlik a külföldi sertéshús minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló célellenőrzés. A hatóság tapasztalatai alapján, több területen, de csak kisebb arányban akadtak hiányosságok. Az országos akció hatósági tapasztalatai összességében kedvező képet festenek a terület helyzetéről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sertéshústermék ellenőrzése során az ellenőrök a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre fókuszálnak. A hatóság szakemberei ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek "zászlóellenőrzését" is elvégzik - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A tíz legnagyobb sertéshús importőr ellenőrzése már március első felére lezajlott. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették. A Nébih felügyelői által vett 29 termékmintából 7 paraméterre 197 vizsgálatot végeztek a hivatal laboratóriumaiban. Többek között víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzésre, Salmonella és mikrobaszám mérésre került sor. A vizsgálatok során nem merült fel kifogás.

A járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberei országosan 671 kiskereskedelmi létesítményben - 140 hiper- és szupermarketben, 268 élelmiszerüzletben és 263 húsüzletben - végeztek ellenőrzést. Ezen vizsgálatok fő tapasztalatai:

  • A csomagolatlan friss sertéshús származásának szöveges feltüntetése - amely mindenhol kötelező - mindössze az üzletek 9%-ában, zászlóval történő megjelenítése a 200m²-nél nagyobb alapterületű üzletek 11%-ánál hiányzott. Valótlan származás feltüntetésére 3 esetben derült fény.
  • Az ellenőrzött egységek közül 9-ben nem volt biztosított a nyomon követés, és 14 helyen tártak fel erre vonatkozó hiányosságot. A nyomon követés megfelelőségét 1118 friss sertéshús tételnél ellenőrizték a szakemberek. Ebből 153 tételnél Spanyolország volt a származási hely. Összesen 20 alkalommal állapítottak meg a kísérő dokumentumokkal kapcsolatos hiányosságokat.
  • Az üzletek többségében nem forgalmaznak korábban már fagyasztott húst. Mindössze 2 egységben volt kihelyezve, 7 egységben pedig hiányzott a korábbi fagyasztásról szóló kötelező vásárlói tájékoztató.
  • A területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a feltárt hiányosságok miatt 10 esetben figyelmeztetést, 29 esetben pedig bírságot szabott ki összesen 3,5 millió forint értékben.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?