Elképesztő, mi történik az európai szőlőültetvényekkel: bajban vannak a borászok

Elképesztő, mi történik az európai szőlőültetvényekkel: bajban vannak a borászok

agrarszektor.hu
Tombol a pusztító hőség és szárazság egész Európában, olyannyira, hogy a hűvösebb, csapadékosabb országokban is egyre több fokot mutatnak a hőmérők. Ezt jól mutatja, hogy az Egyesült Királyságban először mértek 40 fok feletti hőmérsékletet. Ez pedig a borászoknak sem jó hír, akik attól tartanak, hogy akár 25 százalékkal is alacsonyabb lehet a hozam az idei évjáratnál, amit már korai fagy és jégeső is sújtott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az európai "tűzszezon" is a szokásosnál korábban köszöntött be idén, ráadásul jóval több pusztítást is végzett, mint a korábbiak: január óta már több mint 345 ezer hektárnyi terület égett a régióban, több ezer embert evakuáltak. Az év elejétől július 16-ig összesen 1756 erdőtüzet regisztráltak az Európai Unióban, ami 273 százalékkal haladta meg a 2006 és 2021 közötti évek ugyanezen időszakának átlagát. Még ha az adott területen nem is égeti meg a szőlőt a tűz, a közeli lángok füstje kilométerekről tönkreteheti a termést és hamu ízt kölcsönözhet a bornak. A múltban ezt már tapasztalták Ausztráliában és Kaliforniában is. Ennek ellenére a vidéki tüzek csak néhány borvidéket érintenek, miközben a szőlőültetvények szinte mindenhol szenvednek az extrém hőségtől és az évtizedek óta nem látott mértékű aszálytól - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt leéghet a szőlő, rosszul érik, emellett nincsen elég víz sem a terméshez és a virágzáshoz. Az érést és a szüretelést késlelteti az is, hogy a cukor lassabban halmozódik fel. Végül kisebb szemű lesz a szőlő, kevesebb terem, valamint romlik a minősége is. Arról nem beszélve, hogy az idei nyárnak még nagyon nincs vége. A franciák sincsenek könnyű helyzetben: a Loire-völgyben ugyan nem aggódnak a termelők a tűz és a füst miatt, Bordeaux-ban azonban már más a helyzet. Július 12-én két nagyobb tüzet is jelentettek,a tomboló tűz olyan közel volt a Liber Pater szőlőültetvényhez, hogy a rendőrség július 18-án elrendelte annak evakuálását. Öröm az ürömben, hogy a szél szerencsére megfordult, így az ültetvény megmenekült, amiért igazán kár lett volna, ha elmaradtak volna az üzletek polcairól a 4000 dolláros vörösborok - a ritka 2015-ös évjáratért viszont üvegenként 33 000 dollárt is elkérnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kemény a helyzet Spanyolországban és Portugáliában is

Frederico Falcao, a ViniPortugal szakmai szövetség elnöke elmondta, hogy az erdőtüzek Portugália minden régióját fenyegetik, és bár hivatalosan még nem jelentettek leégett szőlőültetvényeket, a Polgári Védelmi Hatóság (ANEPC) weboldala szerint az elmúlt 10 napban több tucat erdőtűz tört ki országszerte. A Douro-völgyben elképesztő hőség és szárazság uralkodik, olyannyira, hogy a közelmúltban a hőmérséklet elérte a 47 fokot, ami 1941 óta a legmelegebbnek számít. Egy borász - akinek mintegy 27 szőlőültetvénye van és 8 pincészete van a völgyben és Alentejoban - elmondta, hogy a tűz nem okozott kifejezetten nagy gondot, de a hőség miatt kisebb lett a termés mérete. Mint említette, a következő 4-6 hét döntő jelentőségű lesz a betakarításig. Úgy véli, hogy akár még jó termésük is lehet, ha enyhén lehűl a hőmérséklet és esik egy kis eső. Spanyolországban is hasonló a helyzet, pokoli a szárazság és a hőség ott is és tombolnak a tüzek is. Egyre rosszabbak a hőhullámok, egyes birtokokon csepegtető öntözéssel próbálják táplálni az ültetvényeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi lesz a Proseccoval?

Az olasz kormány is súlyos aszályvészhelyzetet hirdetett több északi régióban, köztük Friuliban és a Baroloról híres Piemonte-ban is. Itt a bor egyetlen kékszőlő-fajtából, a nebbiolóból készül, ami egy különösen masszív, sok meleget és megfelelő csapadékot igénylő fajta. A Friuliban borbirtokot gondozó Terlato Wine Group vezérigazgatója, Bill Terlato szerint idén háromszor több a tűzeset és 50 százalékkal kevesebb eső esik, mint egy átlagos évben, ami bár csökkentheti a termést, viszont legalább az erdőtüzek elkerülik őket, mivel azok inkább a déli és nyugati területeken pusztítanak. Dél-Olaszországot a hőség is sújtja, a Nino Franco pincészet termelője, Silvio Franco azonban mindenkit megnyugtatott. Mint mondta, nem kell aggódni a Prosecco miatt. A szárazság inkább a legfiatalabb szőlőket érinti, ráadásul a habzó fehérbor amúgy sem tartozik a legjobb borok közé  

- írja a lap.

Az Egyesül Királyságban leginkább az eső hiányától tartanak, ami a mennyiséget és a minőséget egyaránt befolyásolja. Jelen állás szerint viszont senki sem meri megjósolni, hogy milyen hatással lesznek a borokra ez a szélsőséges időjárás. A borászok természetüknél fogva optimisták, és reménykednek abban, hogy az időjárás hirtelen jobbra fordul. Ennek ellenére egyre többen ismerik fel, hogy minden év újabb kihívásokkal jár. A spanyol Torres pincészet elnöke, mint fogalmazott, van egy határ, amit még elbírnák az ültetvényeik, de azt kéri, hogy térjenek át a fosszilis olajról a megújuló energiákra, és változtassunk az életmódunkon, hogy ígéretesebb jövője lehessen a bornak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?