Olyan dolog történt a magyar mezőgazdaságban, amire senki sem számított

Olyan dolog történt a magyar mezőgazdaságban, amire senki sem számított

agrarszektor.hu
Mondhatni, hogy hasított a magyar gazdaság 2021-ben, ezt mi se mutatja jó, mint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatközlése: minden várakozást felülmúlva, 7,2%-kal nőtt a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, így tavaly a növekedés 7,1%. A növekedéshez szinte minden szektor hozzájárult, azonban akadt egy nagy kakukktojás is - ez pedig nem más, mint a mezőgazdaság, melynek oka vélhetőleg a rossz időjárás volt. De mi okozhatta még ezt a szokatlanul gyenge teljesítményt? Valóban csak az időjárás áll a háttérben? Vagy egyszerűen csak nagyobb a füstje, mint a lángja a hírnek? Ezt derítette most ki az Agrárszektor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, egyedül a mezőgazdasági teljesítmény okozott csalódást, a rossz időjárás miatt. Hozzátette, a teljesítmény ugyanakkor felülmúlta a korábbi várakozásait is, hiszen tavaly év végén is még csak 6,3 százalékot vártak, az idén januári infláció pedig régen látott magasságba, 7,9 százalékra ugrott. Napjainkban már kétségbevonhatatlan tény, hogy a klímaváltozás valóságos, és a hatásai az élet minden területén érvényesülnek, ide értve a mezőgazdaságot is, különös tekintettel a növénytermesztésre. Az évszakok megszokott rendje felborulni látszik, az enyhe teleket hideg, gyakran fagyos tavaszok, valamint forró és száraz nyarak, illetve csapadékos őszök követik, kiegyenlítetlen csapadékeloszlás és a hőmérséklet növekedése pedig többségében negatívan befolyásolja termesztett növények termésátlagait és a gazdaságossági megtérüléseket is.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Valóban nagy a küzdelem a magyar földeken

A klímaváltozás okozta stresszhatások érzékenyen érintik mezőgazdaságot, különös tekintettel a növénytermesztésre. A kiegyenlítetlen csapadékeloszlás és a hőmérséklet növekedése többségében negatívan befolyásolja termesztett növények termésátlagait és a gazdaságossági megtérüléseket is. Ez pedig egy olyan kihívás, amire minél előbb megoldást kell találni. Ráadásul jelenleg Magyarországon a művelhető területek mindössze 2%-án folyik mesterséges öntözés, így jól látszik a probléma súlyossága. Egyelőre pedig úgy tűnik, hogy a helyzet nemhogy javulna, hanem egyre csak romlani fog.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még semmi sem biztos

Mint ahogyan említettük, a mezőgazdaság valóban nagyon ki van szolgáltatva az időjárásnak, ez okozza a nagy mozgásokat az agrár-GDP-ben. Viszont azt valójában még nem lehet tudni, hogy a mezőgazdaság pontosan "mit csinált", mert a 4. negyedéves adatot még nem tették közzé. Az első három negyedévben a növekedéshez való hozzájárulás pont nulla volt, de mivel a szektor súlya 3-4%, nem is várható, hogy az agrárium nagy húzóereje legyen a gazdaságnak. Aggódni sem kell, hiszen az előző évhez képest nagyjából stagnált az ágazat: az első három negyedévben -0,8% volt az index, ami egy ilyen volatilis szektornál tekinthető nullának. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?