Döbbenetes dolog derült ki a magyar cukorról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Döbbenetes dolog derült ki a magyar cukorról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Folyamatosan csökken Magyarországon a cukorrépa termőterülete, ezzel együtt pedig a feldolgozás is mélyrepülésben van. Idén ráadásul az aszályos nyári időszak is hatással volt a termelésre, vagyis még ezen a jóval kisebb területen belül is jelentősen visszaesett a cukorrépatermés. Ez pedig nemcsak a cukor árának drasztikus emelkedéséhez vezethet, hanem akár magának a terméknek a hiányát is magával hozhatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre csökken Magyarországon a cukorrépa termőterülete, ezzel együtt pedig a feldolgozás is mélyrepülésben van. Míg 2017-ben még 15,5 ezer hektáron termesztettek Magyarországon cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10,5 ezer hektáron, idén pedig már csupán csak 8,7 ezer hektáron folyt a termesztés. A helyzetet ráadásul tovább súlyosbította az idei nyári aszályos időszak, így még ezen a jóval kisebb területen belül is jelentősen visszaesett a cukorrépatermés - olvasható a bama.hu oldalán.

Miután roppant kevés az alapanyag, amit a cukorgyártók fel tudnak dolgozni, ez a végtermék drágulásához fog vezetni, ami addig nem lesz érezhető a fogyasztók számára, amíg fel nem oldják az ársapkát. A kristálycukor ugyanis a hatósági árképzés hatálya alá tartozó alapvető élelmiszer, amelynek - egyébiránt - visszaesett a fogyasztása az utóbbi időben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor és a cukorrépa ára ezért folyamatosan csökkentettük a vetésterületet, és idén már egyáltalán bele sem kezdtünk a cukorrépa termesztésébe, mert nem tűnt gazdaságosnak

- mondta el Balogh István, aki egy családi gazdaságot vezet Palkonya közelében.

Mindez azt eredményezi, hogy a legnagyobb áruházláncoktól kezdve a kisboltokig vagy hiánycikk a fehér cukor, vagy pedig maga az üzlet limitálja a megvásárolható mennyiséget. Magyarországon évente 300 ezer tonna cukrot vásárolnak a háztartások, és ebből csak 60 ezret tudnak biztosítani a hazai termelők, a két mennyiség közötti különbséget viszont importból kell biztosítani. Ugyanakkor egész Európában és a kontinensen kívül is csökkent a kínálat, ezzel szemben a szállítási költségek jelentősen megnőttek, így hosszú távon mindez ahhoz vezethet, hogy nemcsak megdrágul, de akár hiánycikk is lehet a cukor, márpedig ezen még a kormány által bevezetett árstop sem tud segíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?