Érik a rizs-krízis a világban: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is

Érik a rizs-krízis a világban: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is

agrarszektor.hu
Komoly problémák lehetnek a rizs nemzetközi piacán. A megszokottnál kevésbé csapadékos monszunidőszak és a gyenge termés miatt India ugyanis még korábban exporttilalmat rendelt el a hántolt rizsre, és 20%-os exportadóval sújtja a különböző rizsfajták kivitelét, hogy megfékezze a drágulást. Ez azonban a rizs világpiaci árának emelkedéséhez vezethet, ami hatással lehet a búza és a kukorica áraira is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mintegy 20%-os exportadót vetett ki a különböző rizsfajtákra India. Az ázsiai ország a világ legnagyobb rizsexportőrének számít: több mint 150 országba szállít, ám a most bejelentett kiviteli korlátozás világszerte súlyos csapást mérhet a már amúgy is csúcson lévő élelmiszerárakra - olvasható a Világgazdaság oldalán. A nemzetközi megfigyelők szerint az új exportvám csökkentheti az indiai rizs népszerűségét, és a konkurens thaiföldi és vietnami készletek felé fordíthatja a vevőket. Ez pedig jó hír lehet az említett két országnak, hiszen amúgy is érdekükben áll a kivitel felpörgetése, illetve az árak növelése. 

Az indiai rizsexport volumenét jól mutatja, hogy tavaly 21,5 millió tonnás rekordot ért el a kivitel, ami önmagában több, mint amennyit a következő négy termelő (Thaiföld, Vietnam, Pakisztán, Egyesült Államok) összesen piacra dobott. Az azóta hatályba lépett új rendelet azonban nem vonatkozik az előfőzött és a basmati rizs kivitelére, viszont megtiltja a hántolt rizs exportját, amit eddig néhány szegény afrikai ország vásárolt előszeretettel. A tilalom Kínának is betesz, ugyanis a távol-keleti ország volt a hántolt rizs legnagyobb felvásárlója, 2021-ben 1,1 millió tonnát rendelt belőle. Ez egyébként a tápértékét tekintve nem rosszabb az egyéb kategóriába sorolt rizsféléknél, viszont kisebb szemű, és ez csökkenti a népszerűségét. Ezt a fajtát főként takarmányozásra használják. A vám a fehér és a barna rizst érinti, amely az indiai export 60%-át adja.

A vám miatt az indiai rizs versenyképtelenné válik a világpiacon, emiatt a kivitele legalább 25%-kal eshet vissza a következő hónapokban - mondta Himanshu Agarwal, India legnagyobb rizsexportőr cége, a Satyam Balajee ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a kereskedők azt szeretnék elérni, hogy legalább a már megkötött szerződéseket ne érintse a 20%-os pluszteher, mivel sem a vevők nem fizethetnek 20%-kal többet, hiszen rögzített áron aláírt szerződéseik vannak, sem az eladók. Utóbbiak nem számíthattak arra, hogy exportvámot vet ki a kormány a terményre.

Az új szabályozás a globális piacra is hatással lesz, ugyanis India adja a rizsexport több mint 40%-át, megelőzve fő riválisait: Thaifölddet, Vietnamot, Pakisztánt és Mianmart. Ugyanakkor India rizstermesztéséről is aggodalomra okot adó hírek érkeznek, a kulcsfontosságú rizstermelő államokban, így Nyugat-Bengálban, Biharban és Uttar Pradesben az átlag alatti csapadékmennyiség következtében kisebb termés várható. 

India az idén már betiltotta a búzaexportot és korlátozta a cukorszállításokat is. A kormány még tavasszal döntött a búza kiviteli tilalmáról, az után, hogy korábban 10 millió tonnás rekordtermést célzott meg, ugyanis az orosz–ukrán háború miatt a piacon attól tartottak, hogy kiesik a világ egyik vezető búzaexportőre, Ukrajna. Ugyanakkor már akkor hangsúlyozták a kormánytisztviselők, hogy az ellátásbiztonsághoz szükséges mennyiség kivitelét nem korlátozzák, a döntés az esetleges felhalmozás ellen irányul.

Egy kereskedőcég vezetőjének elmondása szerint az idén valamennyi élelmiszernövény ára emelkedett, most a rizs is felzárkózik hozzájuk. A szakemberek abban egyetértenek, hogy az indiai döntés tovább emeli az alapvető étkezési alapanyagok piaci árát, illetve drágulást indít el a búza és a kukorica piacán, tovább mélyítve az élelmiszer-inflációval kapcsolatos aggodalmakat. Az utóbbi időben jelentősen emelkedett a rizs ellenértéke a világpiacon. A mértékadó chicagói árutőzsdei jegyzés az idén 19%- körüli ralin van túl. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?