Most már biztos: hamarosan visszakerül a boltok polcaira sokak kedvenc élelmiszere

Most már biztos: hamarosan visszakerül a boltok polcaira sokak kedvenc élelmiszere

MTI
Októberben ismét lesznek a francia áruházi polcokon dijoni mustáros üvegek - ígérték a francia termelők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaország élelmiszerboltjaiban alig lehetett kapni Burgundia fővárosának emblematikus termékét, a híres dijoni mustárt. A vásárlókat a polcokon a "Háztartásonként egy üveg vásárolható" feliratok fogadták, de ennek a hiánynak szerencsére hamarosan vége lesz.

A jóval az ukrajnai háború előtt jelentkező hiányt ugyanis az a hőhullám váltotta ki, amely 2021-ben elpusztította a kanadai mustármagtermés mintegy felét. Az észak-amerikai ország, a világ elsőszámú mustármagtermesztője szállította Franciaországba a vetőmag 80%-át, a fennmaradó 20%-ot teljes egészében Burgundiában termesztik.

Nagyon fontos a hazai arányt növelni, hogy szembeszállhassunk a különböző országokat sújtó éghajlati kihívásokkal

- mondta el az AFP francia hírügynökségnek Luc Vandermaesen, a mustármagtermesztőket és mustárgyártókat tömörítő Burgundiai Mustárszövetség (ABM) elnöke.

A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy hírnévnek örvend. A rovarkárok - amelyet a már betiltott vegyszerekkel nem lehetett felszámolni - elszaporodása azonban harmadára 12 ezer tonnáról 4 ezerre csökkentette a termést 2017 és 2021 között, holott az ágazat szükséglete 16 ezer tonna lenne.

A franciák ezért júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz: arra kérték őket, 4 ezer hektár helyett 10 ezer hektárra, mintegy két és félszeresére növeljék a vetésterületet. A termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát. A felhívás meghallgatásra talált, a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt - mondta el Jérome Gervais, a Cote d'Or mezőgazdasági kamara mustárszakértője.

A polcokon tehát már októberben ott lesz a mustár, hála az idei burgundiai termésnek, majd 2023 elején teljesen megszűnik a hiány

- tette hozzá Luc Vandermaesen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?