Súlyos hírek érkeztek Oroszországból: beütött a hiány a mezőgazdaságban

Súlyos hírek érkeztek Oroszországból: beütött a hiány a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Súlyos zöldségvetőmag-hiánnyal küzd az orosz mezőgazdaság, amely nagy mértékben függ a holland importtól. A hiány azzal a kockázattal jár, hogy jelentősen csökkenhet az érintett zöldségek termőterülete.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az orosz paradicsomágazat komoly problémákkal néz szembe az idei évben vetőmag-ellátottság tekintetében, ami az ország legnagyobb agrárrégióinak termelésére, hozamaira is hatással lehet. A zöldség- és gyümölcstermesztéséről híres Asztrahán és Volgográd megyékből a közelgő vetési időszak előtt jelezték, hogy az általában importból érkező paradicsom, sárgarépa és hagyma vetőmagoknál egyaránt hiánnyal kell számolni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az Asztrahán környéki terület az orosz ipariparadicsom-termelés központja: a vetőmagok piacán az országos kereslet 70%-a innen érkezik. Volgográd körzete a sárgarépa és a hagyma termesztéséről híres, de itt jelenleg 20% körüli a vetőmag-ellátottság. Érdekesség, hogy itt nem a háborús szankciók hatásáról van szó: az orosz fogyasztóvédelmi hivatala, a Roszpotrebnadzor még 2023-ban tiltotta meg a Hollandiából származó vetőmagok importját.

A vetőmaghiány azzal a kockázattal jár, hogy jelentősen csökkenhet az említett zöldségek termőterülete. Oroszországban 2023-ban 13,8 millió tonna zöldséget takarítottak be, ami 1,2%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A mostani kihívásokkal szemben az orosz mezőgazdasági ágazatnak a lehető leggyorsabban alternatív vetőmagforrásokat kell találnia, vagy a termelési stratégiáját, szerkezetét kell átalakítania. A jelenlegi helyzet egyben rávilágít arra is, hogy milyen erősen függ az orosz gyümölcs- és zöldségágazat az importált vetőmagoktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06