Elárasztotta a rossz minőségű spanyol paradicsom ezeket a boltokat

Elárasztotta a rossz minőségű spanyol paradicsom ezeket a boltokat

agrarszektor.hu
Az előző évek magas áraitól egyelőre elmarad a piac, de a Dél-Európából érkező tételek elapadását követően jó szezonja lehet a holland termelőknek. Az elmúlt időszakban a spanyol paradicsomnál többször is észlelt minőségi problémákból a holland termelők profitálhatnak a következő szezonban

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Maarten Verhaegen, a BelOrta zöldség divíziójának vezetője szerint optimista várakozásokkal nézhetnek az idei év elébe a holland paradicsomtermesztők: az üvegházi paradicsom termőterülete ismét bővül, a Spanyolországból származó paradicsom minősége pedig nem jó. Mint fogalmazott, már a tavalyi év elején szerencséjük volt azzal, hogy Dél-Európában kifejezetten rossz volt az időjárás, ezért a hollandoknál a szezon magas árakkal indult - írta meg a FruitVeB. A szakember hozzátette, hogy akkor még a ToBRF vírus (paradicsom barna termésráncosodása, Jordán-vírus, tomato brown rugose fruit virus) és az ukrán háború miatti magas energiaárak következtében a szokásosnál jóval kevesebb paradicsomot termeltünk különösen a nyári hónapoktól kezdve.

Az átlagos szinttől még az idén is el fogunk maradni valamelyest, mivel az új, rezisztens fajták mind a gömb-, mind a fürtös típusoknál valamivel alacsonyabb hozamokkal kecsegtetnek. Ráadásul egyre idősebbek a termesztők, így a következő 5 évben várhatóan 5-10%-kal csökken majd a termőterület. Szeretnénk, ha a magas árakat hozó tavalyi év megismétlődne, mert termelési költségeink óriási mértékben emelkedtek

- mondta Maarten Verhaegen.

A 2023. év 38-40. hete körül ért véget az előző ciklus, és az 50. hét körül jelent meg ismét a piacokon a mesterséges megvilágítással termelt tételek, a csak mérsékelten megvilágított állományok pedig február közepén kerültek a pultokra. A holland és belga szupermarketek általában a 15. hétig, azaz április közepéig rendelkeznek a déli országokból származó paradicsomra ármegállapodás nélküli beszállítói szerződésekkel. Ezek a beérkező tételek állnak most a holland és belga üvegházi paradicsom útjában, és ez jól látszik az árakban. Azonban a spanyol paradicsomnál gyakran észlelt minőségi problémák a holland termelők malmára hajthatják a vizet.

Hollandiában és Belgiumban az elmúlt két évben jelentősen csökkent a snackparadicsom termőterülete, idén azonban ismét 165 hektárral számolnak. Az Oxin Growers csoport paradicsomtermő területe az idei évben nagyjából változatlan maradt, 305 hektár körül alakul majd. Idén ezen a héten (10. héten) kezdődik a hagyományos termesztésből származó gömbparadicsom termesztése és szállítása, míg a fürtösé a 12. héten indul. Az Oxin Growers értékesítési igazgatója szerint az árképzés kezdetben még a külföldről érkező áru mennyiségétől függ. Az idei évben jó szezonra számítunk, mivel a beszállítói szerződések megkötésekor már látszik a megnövekedett kereslet. A BelOrtánál is jó évet várnak, itt is a szokásosnál több szerződést kötöttek, mint az előző években: Verhaegen szerint látszik, hogy a vásárlók biztonságos termék-ellátottságot szeretnének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?