Meglepő dolog derült ki a magyar sárgarépáról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a magyar sárgarépáról: ezt sokan nem gondolták volna

Noha az elmúlt másfél évtizedben körülbelül 10-15 százalékkal csökkent a sárgarépa termőterülete Magyarországon, a termelés színvonalának emelése, a legkorszerűbb technológiák és az öntözéses termesztés alkalmazása kompenzálta ezt. A magyar sárgarépa-termesztés európai szintű, a közkedvelt gyökérzöldség pedig stabilan az öt legkedveltebb zöldségféle közé tartozik, mind hazánkban, mind pedig Európában. De milyen kilátásai vannak a magyar termelőknek? Hogyan hatottak rájuk az elmúlt évben tapasztalt nehézségek? Mire számíthatnak a fogyasztók idén? Az Agrárszektor erről kérdezte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnökét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ma Magyarországon megközelítőleg 900 hektáron termelnek frisspiaci sárgarépát, a főbb termesztőkörzetek Csongrád-Csanád, és Bács-Kiskun vármegyékben találhatóak. Bár az elmúlt másfél évtizedben a termőterület megközelítőleg 10-15%-kal csökkent, ezt kompenzálta a termelés színvonalának emelkedése - mondta el az Agrárszektornak Varga István, a FruitVeB zöldségtermesztésért felelős alelnöke. A termőterület csökkenése leginkább arra vezethetők vissza, hogy a kistermelők, családi vállalkozások felhagynak a termesztéssel, sokszor épp a generációváltás miatt. Akik a piacon maradtak, azok az egyre nagyobb cégek. A szakember szerint azt viszont mindenképpen ki kell emelni, hogy Magyarországon csak öntözött területen folyik termesztés, és főleg mikroöntözéssel, ami jelenleg az egyik leghatékonyabb öntözési mód. Ennek az öntözési módnak köszönhetően a terméseredmények alapvetően Európában sem vall szégyent a magyar sárgarépa.

A terület növekedést akadályozza a sárgarépa vetésforgóra való érzékenysége, hiszen minimum 5 éves vetésforgóban termelhető biztonságosan: ez azt jelenti, hogy adott gazdaságnak legalább a vetésterület ötszörösével kell rendelkezni a biztonságos termesztéshez, de ez alapvetően igaz a többi zöldségfaj esetén is

- mutatott rá Varga István.

A FruitVeB alelnöke beszélt arról is, hogy az országban évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépa terem, ami megközelítőleg 10 hónapra elegendő, ugyanakkor az import sárgarépa folyamatosan jelen van a kiskereskedelmi láncokban. Magyarországon főleg szlovák, holland és osztrák sárgarépa kerül forgalomba, a korai időszakban pedig jellemzően az izraeli és az olasz zöldség bővíti a kínálatot. A magyar sárgarépa főleg Szlovákia és Románia piacán jelenik meg, illetve a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül kerül a környező országok polcaira.

Stabilan a legnépszerűbbek közé tartozik

A sárgarépa Magyarországon és az Európában is a top5 zöldség közé tartozik. Három fő zöldségnövény van ugyanis, aminek a termesztése folyamatosan emelkedő tendenciát mutat: ezek a sárgarépa, a vöröshagyma és a paradicsom. Ez pedig így lesz még a következő 25-30 évben

- hangsúlyozta Varga István.

A FruitVeB alelnöke kérdésünkre azt is elmondta, hogy a sárgarépa egyik nagy előnye más zöldségekkel szemben, hogy a termelési folyamatok jól gépesíthetőek, és a termesztéshez minimális munkaerőre van szükség. Ez is főleg a gépkezelőket és a csomagolóüzemek személyzetét jelenti.

A 2022-es évet a magyar termelők is megérezték

Varga István beszélt arról is, hogy a sárgarépa árát 2022-ben több tényező alakította: a termelési költségek 30%-kal, a post harvest költségek pedig 20%-kal növekedtek, márpedig ezek a tételek a fogyasztói ár mintegy 35-40%-át teszik ki. A legnagyobb növekedést az energiaárak okozták, ami a feldolgozás és a tárolás, hűtés során jelentkeztek. A szakember beszélt arról is, hogy az aszály 2022-ben 30% körüli terméskiesést eredményezett, és ez erős keresleti piacot hozott létre az európai kontinensen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?