Aggasztó hírek érkeztek a magyar zöldborsóról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Aggasztó hírek érkeztek a magyar zöldborsóról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Komoly gondban van a hazai iparizöldség-ágazat: a világpolitikai és világgazdasági események okozta rendkívüli gazdasági helyzet, a költségek robbanásszerű növekedése mellett idén a természet is látványosan a termelők és a feldolgozók ellen dolgozik. A zöldség-gyümölcs feldolgozóipar két legjelentősebb termékében, a csemegekukoricában és zöldborsóban is jelentős a termésveszteség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csemegekukoricát az utóbbi években jellemzően 30-35 ezer hektáron termeltek Magyarországon, átlagosan 500-550 ezer tonna mennyiségben, míg zöldborsót - csökkenő tendencia mellett - 18-20 ezer hektáron 80-120 ezer tonna közötti mennyiségben állítottak elő - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. E termékpályákon a termelés és a feldolgozóipar egymásra utaltsága nagyon jelentős. E két zöldségkultúra együttesen a hazai zöldségtermő terület 60%-át teszi ki. Mindkét terméket 90-95%-ban a - zöldség-gyümölcs feldolgozóipari kibocsátás 2/3-át adó - hűtő- és konzervipar veszi fel. Ugyanakkor az is igaz, hogy hűtő- és konzervipar alapanyag-felvásárlásának 70-80%-át a csemegekukorica és zöldborsó adja, így kapacitáskihasználtságát e két növény határozza meg.

A gondok már a szezon kezdete előtt jelentkeztek: a tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások során egyértelművé vált a feldolgozók számára, hogy vagy elfogadják a termelők jelentős áremelésre vonatkozó javaslatát, vagy tudomásul veszik, hogy nagy mértékben visszaeshet az elérhető termőterületek mérete, illetve ezzel együtt a nyersanyag mennyisége, ami kihasználatlan kapacitásokat és az árualaphiány miatti jelentős piacvesztést okozott volna az ágazat számára. Ráadásul, alig hogy megköttettek a termelési szerződések, kitört az orosz-ukrán háború, robbanásszerűen növelve az ágazat egyébként is gyorsan növekvő költségeit, különösen - a feldolgozókat rendkívüli módon sújtó - elektromos energia- és földgáz-költségeket. Az energia költsége már a válság előtt is a fagyasztott és konzerv termékek összes költségének közel 10%-át tette ki, majd ez a költségtényező emelkedett öt-tízszeres mértékben az elmúlt egy évben, különösen a megelőző 4-6 hónapban.

A makrogazdasági körülmények mellett az elmúlt 12 hónap időjárása is nagyon kedvezőtlenül alakult. A kifejezetten száraz és enyhe telet, egy jellemzően továbbra is száraz március-májusi időszak követte. Bár a lokális májusi esők adtak némi reményt, de a nyári hónapok egyértelművé tették, hogy 2022 a pusztító aszály éve lesz. A zöldborsó és részben a korai fővetésű csemegekukorica állományok fejlődése erősen megszenvedte a száraz tavaszt, ami késedelmet eredményezett a borsó betakarítás kezdetében, ezáltal komoly gondot okozva a másodvetésű kukoricák vetésében is. Ez további késedelmet vagy területi - és ezzel járó mennyiségi - kiesést jelentett a már eleve aszály sújtotta csemegekukoricában, és így a gyári kapacitások kihasználtságában is.

A júniusban betakarított zöldborsónál mintegy 10-15%-os termésveszteség volt tapasztalható, az öntözetlen állományok kifejezetten gyenge termést produkáltak. A sok forró nappal tűzdelt aszályos nyári időszak eredményeképp az eleve késve induló csemegekukorica-feldolgozási szezon első szakaszában, amit jellemzően az öntözetlen, korai fővetésű állományok szolgálnak ki alapanyaggal, 50-70%-os - néhány esetben akár 100%-os - terméskiesés volt mérhető, de még a későbbi betakarítású öntözött állományokban is 20-30%-os termésdepresszió volt jellemző. Nem csak a feldolgozható mennyiség esett jelentősen vissza, hanem a csőméretek is csökkentek, ami által számottevően romlott az alapanyag-kihozatal is. A csemegekukorica-feldolgozás még most is tart, a napokban indul a másodvetésű területek betakarítása, így még végleges összegzést nem lehet adni, mint ahogyan a terméskiesés mértéke sem számszerűsíthető pontosan. Az viszont biztosan elmondható, hogy a csemegekukorica ágazat idén jelentős kiesést fog elszenvedni, melynek átlagos mértéke biztosan nem lesz kevesebb, mint 25%, de elképzelhető akár 40%-os kiesés is. A termésveszteség végleges mértéke nagyban függ a másodvetésű állományok hozamaitól, az elkövetkező hat hét időjárásától, valamint az első őszi fagy időpontjától. 

A csemegekukorica és zöldborsó termékpálya szereplői idén tehát jelentős gazdasági károkat fognak elszenvedni az elmúlt évszázad legsúlyosabb aszálya következményként. Ez a rendkívüli időjárási helyzet még inkább kiélezi az ágazat aktuális problémáit, amelyek már eddig is nagyon súlyosan érintették a szektort, különösen a feldolgozóipart: az energiaválság, a munkaerőhiány és a csomagolóanyag-ellátási gondok, továbbá az ezek folyományként megjelenő, előre nem látható mértékű, nagy bizonytalansággal kalkulálható, de sok esetben száz százalékot meghaladó költségnövekedés. A néhány éve fennálló, elmélyült és krónikus ágazati problémák megoldását már a tavalyi év sem segítette, de az idei szezon minden eddiginél többet rontott a termelés és feldolgozás helyzetén egyaránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?