Egyre több olasz termelő mond le erről a gyümölcsről: sok ültetvény eltűnhet

Egyre több olasz termelő mond le erről a gyümölcsről: sok ültetvény eltűnhet

agrarszektor.hu
Olaszország körtetermelői továbbra is lábadoznak három katasztrofális szezon együttes hatásaiból. Az OI Pera ágazati szervezet új előrejelzése szerint az olasz körtetermelés várhatóan ki fogja heverni a tavalyi katasztrofális, fagykárral járó szezont. Az ágazat azonban még mindig messze van a teljes potenciáljától, miután három rendkívül nehéz év után 2019-ben az ázsiai márványospoloska fertőzésével, 2020-ban pedig a sztemfíliumos betegség kitörésével is meg kellett küzdeniük a termelőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei szezonra vonatkozó becslések szerint Olaszországban az országos kínálat 470 ezer tonna körül fog alakulni, ami több mint kétszerese a tavalyinak. Az újabb növényekkel kapcsolatos előre nem látható problémák, valamint a betakarítási időhöz közelebb eső szokatlanul alacsony hőmérséklet miatt azonban ez a mennyiség még mindig 20%-kal kevesebb, mint amit Olaszország 2020-ban termelt és 35%-kal kevesebb, mint 2018-ban - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az ország legnagyobb körtetermesztő régiójában, Emilia Romagnában például a termelők a tavalyi évhez képest 9%-os termeléscsökkenésre számítanak, az Abate Fetel (Fétel apát), Conference és Kaiser fajták esetében az átlagosnál nagyobb mértékű csökkenéssel. Gianni Amidei, az OI Pera jelenlegi vezetője szerint a jó gyümölcskötődésnek - bár fajtánként és termőterületenként némi különbséggel - és a néhány héttel ezelőttig jónak tűnő átlagméretnek köszönhető bizonyos optimizmus után a termelők az elmúlt két hétben a gyümölcsfejlődés megakadásának lehettek tanúi, ami alacsonyabb termésbecslésekhez vezetett. A szakember hangsúlyozta, hogy a feltüntetett becslés a teljes termelésre vonatkozik, de a szüret végén úgy vélik, hogy éppen ez a kisebb méret vezethet a piacképes termelési kvóta csökkenéséhez a normálisabb évekhez képest.

Sajnos a területek csökkenése egyenes következménye az elmúlt években történteknek, amelyeket mindig is hatalmas termelési problémák jellemeztek, amelyek végül komoly nehézségekbe sodorták a termelőket

- tette hozzá Gianni Amidei.

Az egyes fajtákat tekintve a szervezet 189 ezer tonna Abate Fetel termést jósolt, ami négyszerese a tavalyi mennyiségnek, de 22%-kal kevesebb, mint 2020-ban és majdnem 40%-kal kevesebb, mint 2018-ban. A Vilmos termése 130 ezer tonna körül lesz, ami nagyjából a duplája a 2021-es évinek, de 16%-kal kevesebb a 2020-asnál és több mint 20%-kal a 2018-asnál. Az OI Pera vezetője hangsúlyozta, hogy az idei súlyos aszályprobléma kiegészült a nyersanyagárak jelentős emelkedésével, ami nagy hatással lesz a termelési költségekre, nemcsak a körte, hanem minden termék esetében. Komoly gondot okoz továbbá a munkaerő megtalálása, ami akadályozza a jó termékminőséghez szükséges gyümölcs- és zöldségtermés megfelelő kezelését.

Ez egy olyan súlyos helyzet, amelyet valahogyan orvosolni kell

- jegyezte meg Gianni Amidei.

Az európai alma- és körtetermés előrejelzéseinek Prognosfruitnál történő éves közzététele előtt a körte termelése Hollandiában várhatóan nagyjából a tavalyival megegyező lesz. A körtetermés Belgiumban a becslések szerint az egy évvel korábbinál kissé alacsonyabb, Spanyolországban és Portugáliában pedig alacsonyabb lesz.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?