Óriási változás jöhet a boltokban: teljesen átalakulhat a zöldségek csomagolása

Óriási változás jöhet a boltokban: teljesen átalakulhat a zöldségek csomagolása

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb gondot okoznak a tagállamonként eltérő csomagolási és címkézési szabályok a zöldségek és gyümölcösk esetében - a szakértők szerint célszerű lenne a harmonizáció. Mindezek miatt a csomagolási előírások uniós harmonizációját sürgeti a Freshfel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyre bonyolultabbá váló működési viszonyok és a növekvő költségek fémjelezte helyzetben ültek össze október 21-én a frisspiaci ágazat fenntarthatósági szakértői a Freshfel Europe online rendezvényén, amely a 'National Packaging Legislation' címet viselte - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A rendezvényen felszínre kerültek azok a nehézségek, amelyekkel a frisspiaci zöldség-gyümölcs ágazat nap mint nap megküzdeni kénytelen, és amelyek fő oka az uniós tagállamok eltérő csomagolási előírása. Látszólag ellentmondásról van szó, mivel a zöldségek és gyümölcsök csomagolását az Unió közös piacán egy direktíva, nevezetesen az egyszer használatos műanyagokról szóló 2019/904 irányelv (Single Use Plastics Directive) szabályozza, azonban ennek az irányelvnek az alkalmazását tagállami hatáskörben eltérő módon értelmezték és vezették be. Az ágazatot egyre inkább frusztrálja a csomagolási előírások uniós szintű harmonizációjának hiánya, ami jelentősen hátráltatja a szektor fenntarthatósági törekvéseit, mind környezetvédelmi, mind gazdasági alapon. A Freshfel Europe arra szólítja fel az uniós intézményeket, hogy a csomagolásról és csomagolási hulladékokról szóló 94/62/EK irányelv (Packaging and Packaging Waste Directive, 94/62/EC of 20 December 1994) folyamatban lévő felülvizsgálata keretében igyekezzenek elérni az előírások magasabb szintű harmonizációját.

A Freshfel Europe uniós intézményekhez intézett felhívásának legfőbb célja, hogy frisspiaci ágazat a harmonizáció révén javítani tudja a csomagolások fenntarthatóságát a közös piacon. Az október 21-i online konferencia másik fő témája az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelv tagállami eltérései miatt adódó működtetési nehézségek mellett a címkézési előírásokkal kapcsolatos problémák kezelése volt, amely nagyrészt a hulladékokról szóló 2008/98/EK irányelv (Waste Framework Directive, 2008/98/EC) eltérő előírásaival kapcsolatos. Az előző két évben ugyanis a frisspiaci termékekre vonatkozó eltérő nemzeti csomagolási jogszabályok végrehajtása jelentősen megbonyolította az egységes piacon végzett üzleti tevékenységet, ami ráadásul a fenntarthatósági eredmények elérése nélkül eredményezett magasabb költségeket a gazdasági szereplők számára. A Freshfel Europe tagjai megerősítették, hogy a helyzetet a csomagolási szabályok uniós harmonizációjával kell megoldani (különösen a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelv (94/62/EK irányelv) folyamatban lévő felülvizsgálata keretében), hogy az ágazat valódi lépéseket tehessen a csomagolás fenntarthatósága terén. A cél az uniós tagállamok eltérő csomagolási jogszabályaiból eredő nem szándékolt és fenntarthatatlan következmények megszüntetése az ellátási lánc teljes hosszában. Laurent Grandin, a Freshfel Europe szakmaközi bizottsága, egyben pedig az Interfel elnöke hangsúlyozta:

Az egyes országok eltérő csomagolási jogszabályaiból eredő jelenlegi működési bonyolultság sem környezetvédelmi, sem gazdasági szempontból nem fenntartható. Az Európai Unióban a csomagolási jogszabályok, előírások ethosza a következő kell, hogy legyen: egyetlen közös piac, egyetlen szabály.

A friss termékekkel foglalkozó piaci szereplők számára egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy egyes nemzeti jogszabályok diszkriminatív módon kezelik az ágazatot, amely más élelmiszeripari ágazatokhoz képest rövidebb átmeneti időszakokkal, a friss gyümölcsök és zöldségek minőségére és biztonságára gyakorolt káros hatásokkal, valamint az európai zöld megállapodás (Green Deal) keretében az EU más fenntarthatósági célkitűzéseivel - például az élelmiszer-hulladék megelőzésével - való szakpolitikai koherencia hiányával szembesül. Mivel a tagállami szintű csomagolási szabályokról nem készültek megfelelő hatásvizsgálatok, az eltérő jogszabályok nem fenntartható gyakorlatokkal járó költséges működtetést, bonyolult viszonyokat eredményeznek. Nicola Pisano, a Freshfel Europe fenntarthatósági igazgatója a következőket nyilatkozta:

A frisspiaci ágazatot frusztrálják a legújabb nemzeti csomagolási jogszabályok, amelyek akadályozzák az ágazat erőfeszítéseit és a fenntarthatóság fokozására irányuló törekvéseit. A jelenleg hatályos szabályok, amelyek tagállamonként eltérő csomagolást és címkézést írnak elő, több csomagolási hulladékhoz és erőforrás-pazarláshoz vezetnek, ami sem környezetvédelmi, sem gazdasági szempontból nem előnyös, egyben pedig ellentétes is az uniós jogszabályok célkitűzéseivel. A 94/62/EK irányelv felülvizsgálatának ezen változtatnia kell. Most van itt az ideje a cselekvésnek, különös tekintettel arra, hogy az uniós élelmiszerbiztonság fenntartására irányuló erőfeszítések új lendületet kaptak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?