Itt a spanyolok nagy terve: ilyen zöldségeket és gyümölcsöket árulnának a boltokban

Itt a spanyolok nagy terve: ilyen zöldségeket és gyümölcsöket árulnának a boltokban

agrarszektor.hu
2023-tól betilthatják a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását Spanyolországban. A spanyol kormány célja, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt a vásárlók saját táskáikban, dobozaikban szállítsák haza a boltokból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az El Pais napilap értesülései szerint egy olyan törvénytervezet került a spanyol parlament elé, melynek értelmében 2023-tól betiltják a műanyag csomagolóanyagok használatát az 1,5 kg alatti zöldség- és gyümölcstételek esetében a szupermarketekben és a kisebb boltokban is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ez a tilalom nagyon hasonló ahhoz, ami Franciaországban már 2022 során életbe fog lépni - ennek a rendelkezésnek a célja is a feleslegesen képződő hulladék mennyiségének csökkentése. Akárcsak a franciáknál, a spanyoloknál is a Greenpeace kezdeményezésére indult el a javaslat, melynek tárgyalása és bevezetése több európai országban is várható. A spanyol tilalom nem érinti a nagyobb tételben mozgatott zöldségek és gyümölcsök szállítására használt műanyag tartályládákat, kizárólag a kis tételben forgalmazott árukra vonatkozik. Az érintett termékek körének pontos meghatározása a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Élelmezési Hivatal feladata lesz. A spanyol kormány deklarált célkitűzése, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt a vásárlók saját táskáikban, dobozaikban szállítsák haza a boltokból, 2030-ra pedig távlati cél a műanyag italpalackok forgalomban lévő mennyiségének 50%-os csökkentése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03