Itt az újabb áremelés Magyarországon: mi lesz így a karácsonyi menüvel?

Itt az újabb áremelés Magyarországon: mi lesz így a karácsonyi menüvel?

agrarszektor.hu
Rengeteg magyar háztartás él az a szokás, hogy karácsonykor halételnek is kell kerülnir az asztalra. Vannak olyanok is, akik csak ilyenkor fogyasztanak halat, leggyakrabban sült vagy halászlé formájában. Az ünnepek alatt a családok változatos és egészséges halételeket varázsolhatnak a családi asztalra. De mennyiből lehet kihozni idén a karácsonyi halvacsorát, ha az ember többféle húst is szeretne készíteni? Milyen, és mennyi hal érhető el a magyarok számára? Erre válaszolt Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ügyvezető igazgatója.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

November közepén már javában zajlanak az őszi lehalászások a tógazdaságokban, a haltermelők már készülnek a karácsonyi időszakra, amikor a hazai haltermelés közel 40%-át értékesítik. Idén is arra lehet számítani, hogy kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon az ünnepi időszakban - olvasható a HelloVidék oldalán. A kiváló minőségű magyar haltermékek iránt külföldön is nagy a kereslet, de a hazai haltermelők elsősorban az itthoni kiszolgálására törekednek.

Karácsonykor a fogyasztók várhatóan a következő árakon juthatnak halhoz:

  • Az élő ponty kilója 1800-2000 forintba fog kerülni,
  • a pontyszeletek esetében mintegy 3500-4000 forintot kérhetnek el egy kilóért,
  • míg az afrikai harcsa filé ára 3800-4200 forint között fog alakulni.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) idén is halboltkereső térképpel segíti a vásárlókat, amin megtalálhatóak lesznek az állandó halboltok mellett a karácsonyi termelői halértékesítési pontok is - mondta el Sziráki Bence, a szervezet ügyvezető igazgatója. A szakember beszélt arról is, hogy december 10 után érdemes lehet felkeresni a www.halpentek.hu weboldalt, ahol számos recept is megtalálható. Sziráki Bence arra is felhívta a figyelmet, hogy nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a halvásárlást, a friss hal még 7-10 nap fagyasztás után is ugyanolyan kulináris élvezetet jelent.

A halgazdálkodás - bár kis ágazatról van szó - komoly erőforrást jelent a hazai mezőgazdaságnak, a magyar agrárium elismert és meghatározó része, mivel hozzájárul a vidéki munkahelyteremtéshez, és a fenntartható fejlődéshez. Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel a tógazdasági haltermelés szempontjából ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat.

A magyarországi tógazdasági haltermelés volumene tavaly 21184 tonna volt, mindössze 1%-kal alacsonyabb az előző évi mennyiséghez képest. A korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is a haltermelés 82,4%-a három régióban koncentrálódott, melyek Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld. Gazdaságilag a legfontosabb magyar halfaj továbbra is a ponty, amely a tógazdasági étkezési célú halhústermelésből 83,2%-kal részesedett a 2021-es évben. A hazai haltermelés meghatározó részét a tógazdaságok adják, amelyek üzemelt területe 25937 hektár volt 2021-ben, ami sajnos csökkenő tendenciát mutat, hiszen az elmúlt évek csapadékszegény időjárása nem kedvez a haltermelésnek. Az precíziós rendszerekben előállított halmennyiség 2021-ben 5672 tonna volt, ami az előző évhez képest 7%-os bővülést jelentett, várhatóan 2022-ben is növekvő tendencia lesz tapasztalható. Magyarországon a második legnagyobb mennyiségben előállított édesvízi halfaj az afrikai harcsa, a FAO legfrissebb adatai az EU-ban Magyarország a legnagyobb afrikai harcsa termelő ország (2021-ben 5 298 tonna).

Az AKI adatai szerint 2021-ben az egy főre jutó halfogyasztás 6,52 kg volt Magyarországon, ami 0,15 kg növekedést jelent 2020-hoz képest, ugyanakkor az import hal mennyiségének az aránya a fogyasztáson belül rendkívül magas, 78,6%-os. A MA-HAL célja, hogy előmozdítsa az importfüggőség csökkentését és a hazai akvakultúra megerősítését.

A koronavírus után idén az aszályos nyár és a növekvő inputanyagárak viselték meg az ágazatot. Az elmúlt évben korábban nem látott mértékben nőtt az üzemanyagok, a takarmányok és az energia ára. A tógazdasági haltermelés szempontjából borzalmas idei évet tudhat magának az ágazat. Az enyhe telet követő hideg, csapadékszegény tavasz, majd elhúzódó nyári aszály miatt egyre nehezebb termelni a halat tógazdasági körülmények között. Soha nem látott károkat okozott az elhúzódó aszályos időjárás országszerte a halastavakban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság augusztusi közlése szerint 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon volt túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzott.

Januártól július végéig csaknem 50%-os csapadékhiány halmozódott fel hazánkban és a nagy folyóink vízgyűjtőin is jóval kevesebb eső esett az átlagosnál. A völgyzárógátas dunántúli halastavaknál azért alakult ki kritikus helyzet, mert nagyobb és biztos hozamú közeli folyóvizek és csatornák hiányában a tavakba a vízutánpótlása ezen az úton nem volt megoldható, kizárólag a vízgyűjtő területre hulló csapadék felfogásával tudtak csak gazdálkodni a haltermelők. Tekintettel, arra, hogy már 2021-ben sem tudták megfogni a vizeket, ezért 2022. őszére kritikussá vált a helyzet. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint, már tavaly 15%-os termelés visszaesés volt a Dunántúlon a vízhiány miatt, az idei tapasztalatok és előrejelzések szerint 2022-ben, akár 30%-os is lehet a termelés visszaesés 2020. évi termelt mennyiséghez képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet céljai között szerepel a hazai haltermelés és értékesítés felerősítése. Ennek érdekében indítottuk el az Agrárminisztérium támogatásával a 2020. október 15-én a rendszeres, legalább heti egy alkalommal történő halfogyasztásra ösztönző „HalPéntek” kampányunkat. Szeretnénk, ha a péntek újra a halfogyasztás napja legyen Magyarországon, mivel mindenki számára ismeretes, hogy a halhús fogyasztása pozitív élettani hatással bír

- közölte Sziráki Bence.

Mint ismeretes, a hal könnyen emészthető, magas fehérje tartalmú és vitaminokban gazdag táplálék. A halhús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint, továbbá a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri beteg. A MA-HAL ügyvezető igazgatója jelezte, hogy a következő december szeretnék felhívni a fogyasztók figyelmét a kiváló minőségű hazai halakra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?