Nem költenek már erre az élelmiszerre a spanyolok: sokan lemondanak róla

Nem költenek már erre az élelmiszerre a spanyolok: sokan lemondanak róla

agrarszektor.hu
A spanyolok először a hal-, másodszor a hús-, harmadsorban pedig a gyümölcsféléket kezdték el kihagyni étrendjükből azok drágulása miatt. Egy friss felmérés szerint a nők és a fiatalok azok, akik inkább hajlandóak lemondani ezekről az élelmiszerekről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Aegon biztosítótársaság immár hatodik alkalommal elkészített egészségügyi és életbiztosítási témájú tanulmánya szerint a spanyol fogyasztók 49%-a véli úgy, hogy az élelmiszerárak általános emelkedése megváltoztatta étkezési és vásárlási szokásaikat. A jelentésből kiderül, hogy a spanyolok kizártak étrendjükből bizonyos friss élelmiszereket, leginkább a halat, a húst és a gyümölcsféléket - írta meg a FruitVeB.

A megkérdezettek 45%-a állította, hogy az emelkedő árak miatt felhagyott bizonyos élelmiszerek fogyasztásával. A kategóriákat tekintve a halfélék volt a legelső olyan élelmiszertípus, amelyről a fogyasztók lemondtak (52,5%), ezt követte a hús (34,9%), a harmadik helyen pedig a gyümölcsök állnak 18,1%-kal (de a zöldségféléknél is 8,2% ez az arány). A kirajzolódó kép arra a szomorú összefüggésre világít rá, hogy a spanyolok bevásárlókocsijukba a tápanyagokban gazdag és jelentős tápértékű alapvető élelmiszerek helyett feldolgozott és kevésbé friss élelmiszereket kezdtek el beválogatni.

A kutatás által szolgáltatott adatok klaszter-elemzéséből kiderül, hogy a nők azok, akik a legtöbbször lemondtak bizonyos élelmiszerek fogyasztásáról (49,1%), szemben a férfiak 41%-ával, és az egyes típusú élelmiszerekről lemondó népesség aránya a 18-25 év közötti fiatalok (61,7%) és a 26-40 év közöttiek (48,8%) körében is egyre növekszik. A helyzet tovább romlik, ha figyelembe vesszük azokat a spanyolokat, akik elvesztették a munkájukat (67%), illetve azokat, akik úgy érzik, hogy romlott a gazdasági helyzetük (62,1%). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?