Érik a rizs-krízis a világban: bármikor beüthet a baj a hazai boltokban is

Érik a rizs-krízis a világban: bármikor beüthet a baj a hazai boltokban is

agrarszektor.hu
A húsos és zöldséges főételek elengedhetetlen kelléke a jól elkészített köret, ami egy idő után unalmassá, egyhangúvá válhat, ha az ember nem variálja az alapanyagokat. De melyek azok a köretek, amelyek időről időre felválthatják a rizs és a burgonya, illetve bizonyos esetekben a tésztafélék uralmát? Melyek azok a köretfélék, amelyeket érdemes fogyasztani, és miért? Bár egyelőre még megfelelő mennyiségű és jó árú rizs terem a Földön, biztos, hogy ez mindig így lesz?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amint azt mindenki tapasztalhatta a pénztárcáján, az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek az élelmiszerek árai a magyar boltokban, ráadásul minden jel arra mutat, hogy a folyamat még nem ért véget. Kivételt képeznek ez alól az árstopos élelmiszerek, amelyek közé a burgonya is tartozik, amelyet rengetegféleképpen lehet elkészíteni, és amely köret lehet szinte bármilyen hús- vagy zöldségétel mellett. Ugyanakkor a másik nagy köretként ismert élelmiszerről, a rizsről meglehetősen kevés szó esett mostanáig. Az iparági szakértők szerint a rizs lehet a következő élelmiszer, ami jelentős mértékben meg fog drágulni. A jelenség kiváltó okának már nemcsak a növekvő energia- és műtrágyaárak tekinthetőek, hanem az orosz-ukrán háború is hatással van a rizs drágulására - olvasható a HelloVidék oldalán.

Éppen ezért, a szakértők úgy vélik, hamarosan a rizs is csatlakozhat a nehezen beszerezhető és drága ételekhez. Ugyan most még kielégítő mennyiségű a rizstermelés a Földön, de a búza és általában a mezőgazdasági termelés emelkedő árának hatására érdemes lesz jövőre odafigyelni a rizs árára. India tavaly 20%-os exportadót vetett ki a különböző rizsfajtákra, ami ugyancsak közrejátszhat rizs világpiaci árának emelkedésében.

Egyre több rizst fogyasztanak a magyarok, hazait is

Az európaiak rizsfogyasztása is dél felé nő: míg egy spanyol vagy olasz évi 6-18 kg-ot, egy északi csak 3,5-5,5 kg rizst eszik meg évente, ehhez képest mi magyarok középen állunk: az ország lakossága évente nagyjából 40 ezer tonna rizst fogyaszt el. A KSH adatai szerint a hazai rizsfogyasztás évről évre folyamatosan nő. 2014-ben az egy főre jutó mennyiség még 4,1 kg volt, azóta fokozatosan egyre többet eszünk, 2019-ben ez a mérőszám már 6,3 kg lett. Összehasonlításként azonban még messze kevesebb rizst fogyasztunk, mint például burgonyát (58 kg), a búzalisztről nem is beszélve, hiszen évente 85,6 kg lisztet használunk el.

Bármilyen hihetetlen, Magyarország is a nagy rizstermelő országok közé tartozik, mi vagyunk az északi határ Európában, ahol még jól érzi magát ez a kultúrnövény. A rizs árasztás nélküli termelésére 1983-ben kezdődtek kísérletek Szarvason. Ezek alapvető motivációja az volt, hogy a rizstelepek kiépítése és az öntözővíz igen költséges, így kénytelenek voltak takarékosabb megoldások után nézni. Csaknem 10 évnyi kutatómunka eredményeképp 1992-ben szabadalmaztatták az árasztás nélküli rizstermesztés módszerét. De ennek ellenére nem egyszerű a hazai rizstermelők dolga, holott a növény jól tűri az aszályosabb időszakokat is.

A magyar termésátlag 3,8 t/ha körül mozog, bár nem ritkák a 6-7 t/ha-os eredmények sem, csak a gyengébb táblák lehúzzák az összértéket. Ehhez képest azonban az európai gazdák 8 t/ha körül mozognak, amit a jelentősen kedvezőbb feltételek mellett termesztő Olasz- Spanyol- és Görögország húz fel, míg a világ abszolút csúcstartója az USA, ezen belül is Kalifornia, valamint Ausztrália, ahol a 10 t/ha értéket meghaladóan dolgoznak.

Mivel helyettesíthetjük a rizst és a burgonyát?

Nem kell lemondanunk a finom falatokról az egészéges táplálkozás, vagy a spórolás miatt. A titok a megfelelő alapanyagokban rejlik: mint például a fehér helyett a rostokban gazdagabb barna rizs választása vagy árpagyöngy, valamint az olyan alternatív köretek, mint a bulgur, a hajdina, a quinoa, az amaránt, a köles, a zab és a tönkölybúza használata. A HelloVidék ezért összegyűjtötte, mit érdemes kipróbálni a heti menüsorban, és miért.

  • Bulgur: a bulgur egy igazán egészséges, rostban gazdag élelmiszer, ami elősegíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését, tehát mindenképpen jót teszünk szervezetünknek a bulgur gyakori fogyasztásával - sőt, diétánkba is nagyszerűen beilleszthetjük! A bulgur elkészítése, mivel már egy előfőzött/előpárolt élelmiszerrel van dolgunk nagyon egyszerű, sok esetben főznünk sem kell, elég csak leforráznunk - a legtöbb török bulgur recept szerint is elég egyszerűen letakarnunk a leforrázott szemeket, hogy az magába szívhassa a nedvességet. Az következő bulgur receptek elkészítése bármelyik hétköznapra tökéletes, hiszen nem kell velük sokat bajlódni, nagyon finomak és egészségesek.
  • Hajdina: akárcsak a többi kásaalapanyag, a hajdina is magas rosttartalommal rendelkezik, emellett többféle B-vitamint tartalmaz. A hajdina amellett, hogy tényleg nagyon egészséges, a népszerűségét leginkább a candidaőrületnek köszönheti, mivel a candida diétában kiválóan helyettesíthető vele a fehér liszt. A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél jóval sokoldalúbb.
  • Zabkása: pontosabban zabpehely kása, a legnépszerűbb reggelik közé tartozik. Kissé édeskés íze miatt már minimális fűszerezéssel (fahéj, vanília, méz vagy cukor, gyümölcsök, aszalványok) szinte desszertet reggelizhetünk, miközben nagyon egészséges. Magas a rosttartalma, így jótékonyan hat az emésztésre, B1, B5 és B6 vitamint és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem ugráltatja a vércukorszintet, emellett csökkenti a koleszterinszintet is. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor íme, még egy nyomós érv mellette: 5 perc alatt elkészíthető. A klasszikus verzió esetén tejjel főzik, de laktózérzékenyek és diétázók vízzel is készíthetik.
  • Árpakása: hántolt árpagyöngyből (gersliből) főzik. Az árpa leginkább a sör miatt cseng ismerősen, pedig sok más dologra is jó. Az árpagyöngyöt főként a rizs helyettesítőjeként érdemes használni, így nem csak kásaként hanem töltelékként, köretként is szuper. Magas a rost és B-vitamin tartalma, emellett foszfortartalmát szokás kiemelni, ami nagyon jó hatással van az idegekre, emellett csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. A rizzsel ellentétben viszont igen sokáig kell főzni, amit lerövidíthetünk, ha előre beáztatjuk. Akkor jó, ha már nem kemény, de nem is teljesen puha. Roppanós, sajátos íze van, és hamar eltelít!
  • Köleskása: az elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle. A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak. A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával – miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is. B-vitaminban is gazdag. Kásaként körülbelül a zabkása lehetőségeit rejti magában, bár valamivel hosszabb ideig (15-20 perc) kell főzni. Sósan is készíthető, akkor nagyszerű, egészséges köret, de tejben főzve, mákkal megszórva, mézzel megcsorgatva is isteni.
  • Quinoa: finom és különleges élelmiszer, amit könnyű variálni, másrészt azért, mert gluténmentes, így a lisztérzékenységgel küzdők is nyugodtan fogyaszthatják. A quinoa mindemellett egészséges is: alacsony kalóriatartalmú, lassan felszívódó szénhidrát, tápértékre hasonló a barna rizshez (100 g főtt quinoa 120 kcal). A quinoa teljes fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz, magas a vas- és kalciumtartalma, de tartalmaz magnéziumot és mangánt is, illetve nagyon gazdag rostokban. A quinoa kifejezetten népszerű élelmiszer a vegánok körében, illetve a rostban gazdag táplálkozás hívei között is.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?