Lesújtó hírek érkeztek a világ rizstermeléséről: erre jobb lesz felkészülni

Lesújtó hírek érkeztek a világ rizstermeléséről: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Az ázsiai gazdálkodók a hőhullámokkal és az aszállyal küzdenek, a piacon pedig a kínálat szűkülésétől tartanak. A világ legnépesebb kontinensén mostanra rekordmagasságba emelkedett az alapélelmiszernek számító rizs ára. Ez az ázsiai országok költségvetési helyzetét ugyan javítja, de a szegényebb rétegek könnyen bajba kerülhetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Míg Európában is közkedvelt étel a rizs, Ázsiában alapélelmiszer. Ezt jól mutatja, hogy a rizs a teljes kalóriabevitel 60%-át teszi ki Délkelet-Ázsia és Afrika egyes részein, de például Bangladesben ez az arány 70%-os. Éppen ezért jelent akkora problémát, hogy 2008 óta most a legmagasabb a rizs ára, és ismét megjelentek azok a hangok, amelyek szerint tömegek kerülhetnek az éhezés szélére, mert nem fogják tudni megfizetni a rizst - olvasható a Világgazdaság oldalán. A thai rizstermést a szélsőséges időjárás tizedeli, a globális termés 40%-át adó India pedig a termény kivitelét tiltotta be, pontosan azért, hogy rizstermés legalább az országon belüli igényeket fedezze. India ráadásul erősen ráfeküdt a készletezésre is. Mindezek hatására a héten tonnánként 648 dollárra kúszott fel a thai fehér rizs ára.

Szakértők is kongatják a vészharangot: Joseph Glauber, a washingtoni Nemzetközi Élelmiszer-politikai Kutatóintézet vezető  munkatársa szerint a magasabb rizsárak az élelmiszer-inflációt is hajtják, ez pedig különösen Ázsiában okozhat majd gondot a nagyobb tömegeknek. A szakértő szerint az indiai exporttilalom példája ragadós lehet, és más országok is hozhatnak ennek hatására ilyen döntést, ami további dráguláshoz, illetve a kínálat szűküléséhez vezethet. Joseph Glauber szerint az biztos, hogy a szegények lesznek a helyzet legnagyobb vesztesei.

Erősödhet a protekcionizmus

A globális rizskínálat szűkülése nyomán ráadásul erősödhet a kereskedelmi protekcionizmus is, ugyanis az országok politikai vezetői belekezdhetnek az élelmiszer-tartalékok felhalmozásába, hogy biztosítsák a belföldi ellátást. Erre még csak ráerősít az El Nino jelenség, ugyanis az aszályos időjárás tovább táplálja ezeket a félelmeket.

A rizs már most is értékesebb árucikk, mint az El Nino beindulása előtt volt. Emellett már most is drágább, mint az ukrajnai háború kirobbanása előtti időkben

- mondta Peter Timmer, a Harvard Egyetem professzora.

A szakember, aki már évtizedek óta az élelmiszer-biztonságot kutatja, úgy véli, az árak tovább emelkedhetnek, egy éven belül tonnánként 100 dollárral is többet kell majd fizetni a népszerű gabonáért. Szerinte az igazi kérdés az, hogy a drágulás robbanásszerű lesz-e, vagy pedig fokozatosan lépcsőzik majd felfelé az ár. Ha azonban - akár csak pillanatokra, de - a tonnánkénti ár áttöri az 1000 dollárt, az rég nem látott pánikot szül majd a piacon. Peter Timmer emlékeztetett arra, hogy egyszer ez már megtörtént, ugyanis 2008-ban India és Vietnám egyszerre rendelt el exporttilalmat, ami igencsak hisztérikus hangulathoz vezetett.

Az időjárás alakulása a legnagyobb kockázat

A fő rizstermesztő területeken, Ázsiában az ültetvényesek ádáz harcot vívnak a hőséggel és az aszállyal.  Thaiföld már feszegeti a rizstől való elfordulás lehetőségét: a világ második legnagyobb termelője arra ösztönzi a gazdákat, hogy térjenek át olyan növényekre, amelyek kevesebb vizet igényelnek, míg Indonéziában egyre inkább kukoricát és káposztát vetnek a szárazság miatt.

Most a legnagyobb kockázatot az időjárás jelenti. Könnyen megzavarhatja a termelést, és megnöveli az általános élelmiszer-inflációt

- mondta a szingapúri Maybank Investment Banking Group vezető közgazdásza, Chua Hak Bin.

A közgazdász véleménye egybecseng a többi szakértőével, akik szerint a protekcionista hangok erősödhetnek, elindulhat az exportellenőrzés, súlyosbodhat az élelmiszerhiány, és az áremelkedés is tartós lehet. Annyit még hozzátett, hogy a feltörekvő országok azért is vannak erőteljesebben kitéve az élelmiszerárak változásának, mert a fogyasztói kosárban nagyobb az élelmiszerek súlya. Ennek ellenére a kormányzati árellenőrzések és az élemiszerár-támogatások sok országban elősegíthetik az infláció megfékezését - hangsúlyozta a szakértő. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?