Drasztikus lépést tett India: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Drasztikus lépést tett India: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Augusztus elején közel háromszorosára nőttek India rizskészletei. Erről két kormányzati forrás is beszámolt a világ második legnagyobb rizstermelő országában. India júliusban váratlanul leállította a nem basmati fehér rizs kivitelét az országból, ami jelentősen megemelte az árakat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

India rizskészletei augusztus elején közel háromszorosára nőttek. A többlet - az új szezonban termesztett terménnyel párosulva, amely várhatóan októberben kezdi meg a piacra való beáramlását - növeli a piaci reményeket arra vonatkozóan, hogy Újdelhi enyhíti a közelmúltban bevezetett exporttilalmat - írta meg a Reuters. Mint ismeretes, a világ legnagyobb rizsexportőre a múlt hónapban váratlanul elrendelte a nem basmati fehér rizs - a legnagyobb rizskategória - kivitelének leállítását, ami többéves csúcsra emelte az árakat.

Az indiai rizskészletek, beleértve az állami raktárakban lévő hántolatlan hántolt rizsfajtákat is, augusztus 1-jén összesen 37,6 millió tonnát tettek ki. Ahogy az egyik, neve elhallgatását kérő forrás jelezte, India eléggé jól áll ezen a téren. Mint fogalmazott,

a 2022-23-as rizspiaci év végében vagyunk, és mint látható, a készleteink több mint megfelelőek. És már mindjárt itt a következő termés is.

Az augusztus 1-jén tartott készletek 24,6 millió tonna rizst és 13 millió tonna hántolatlan rizsfajtát tartalmaznak - mondták a források. Az állami raktáraknak 13,5 millió tonna rizzsel kell rendelkezniük, beleértve a július 1-jén kezdődő negyedévre vonatkozó 2 millió tonna stratégiai tartalékot is, az önkormányzati szabályok szerint. Az indiai gazdák, akik jellemzően az esős júniusi és júliusi hónapokban kezdik el a rizs vetését, októberben kezdik meg az új szezon termésének betakarítását. Az indiai mezőgazdasági minisztérium adatai alapján a termelők rekordmennyiségű, 135,5 millió tonna rizst takarítottak be a 2022-23-as évben.

Az indiai állami Food Corporation of India (FC), a fő állami gabonafelvásárló, új szezonbeli felvásárlásai növelnék az állami magtárak rizskészleteit. Az FCI a 2022-23-as gazdasági évben 84,6 millió tonna rizs rúd rizst vásárolt a hazai gazdáktól, ami mintegy 57 millió tonna rizst eredményez.

Egyelőre az időjárás is kegyes az indiai gazdákhoz

Az indiai gazdák eddig 23,7 millió hektáron vetettek nyári vetésű rizst a mezőgazdasági minisztérium legfrissebb adatai szerint, ami 1,71%-os növekedést jelent az előző évhez képest, mivel a kulcsfontosságú monszun esőzések júliusban megélénkültek, és segítettek a gazdáknak felgyorsítani a vetést. Az El Nino időjárási mintázat miatt augusztusban valószínűleg az átlagosnál kevesebb csapadék fog esni Indiában, miután júliusban az átlagosnál magasabb monszun segített a gazdáknak felgyorsítani a vetést. Ennek ellenére a kelet-indiai rizstermelő államokban augusztusban többlet csapadék hullhat a meteorológiai hivatal szerint.

Egy jó termés arra kényszerítené az FCI-t, hogy nagy mennyiségű rizst vásároljon a gazdáktól, ami tovább növelné a kormányzati magtárak készleteit - mondta el B.V. Krishna Rao, a rizsexportőrök szövetségének elnöke a Reutersnek. Az exporttilalom növelné a belföldi kínálatot, és a rizs ára a kormány által meghatározott 2 183 rúpiás (közel 9500 forintos) 100 kilogrammonkénti támogatási vagy garantált árra csökkenne, ami arra kényszerítené az FCI-t, hogy többet vásároljon, mondta.

A kormány ugyanakkor már most is több rizst tart, mint amennyit a jogszabályok megkövetelnek

- mondta B.V. Krishna Rao az állam által meghatározott célértékre utalva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?