Tovább drágul a rizs az indiai exportstop miatt

Tovább drágul a rizs az indiai exportstop miatt

agrarszektor.hu
India a belföldi áremelkedések hűtésére és nyilvánvaló politikai okokból korlátozta a rizsexportot, amely máris érezteti hatását a világpiacon. A globálisan legnagyobb exportőrnek számító ország döntése miatt világszerte emelkednek az árak, amelyet nem csupán a szegény országok éreznek meg. Az intézkedés valószínűleg fennmarad, amely magával húzhatja más termények árát és drágulhat az üzemanyag is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hónapban, három nappal azután, hogy Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonaüzletből, India július 20-án tilalmat rendelt el a nem-basmati fehér rizs kivitelére. A lépés a törmelékrizs exportjának tavaly szeptemberben bejelentett és még mindig érvényben lévő tilalmát követte.

"Korábban tonnánként 550 dolláron kereskedtek a rizzsel, most pedig 650 dollár felett mozognak az árak" - mondta az Al Jazeerának Nitin Gupta, az Olam Agri India Private Limited, India egyik legnagyobb rizsexportőrének vezető alelnöke.

A világ legnagyobb exportőre

A rizs az indiai lakosság több mint fele számára alapvető élelmiszer így a belső fogyasztás is jelentős. Az ország évente mintegy 135 millió tonna rizst termel, ami bőven elegendő a mintegy 100-105 millió tonnás belföldi kereslet kielégítésére. Ebbe beletartozik az a rizs is, amelyet támogatott áron osztanak szét az ország 800 millió szegénye között.

India továbbra is exportálja a főtt rizst és a basmati rizst, félig-meddig eleget téve nemzetközi kötelezettségvállalásainak, de a rizs világpiaci ára a tilalom óta 15-25 százalékkal emelkedett. A legsúlyosabban az indiai fehér rizstől függő országok, például Banglades és Nepál szegényei, valamint az afrikai országok, például Benin, Szenegál, Togo és Mali szegényei érintettek, akik törmelékes rizst - a legolcsóbb és leginkább laktató fajtát - importálnak.

Ragadós lehet a példa

A kereskedők és a tudósok szerint a rizshiány, amely a világ népességének több mint fele számára alapvető élelmiszer, hatással lesz a búzára, a szójababra, a kukoricára és a kukoricára, amelyeket rizspótlóként használnak emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra egyaránt. Ez dominóhatást eredményezhet nemcsak más élelmiszerek, hanem az üzemanyagok keresletére és áraira is.

Miért tiltotta be India a rizsexportot?

"A pufferkészletünk szintje nagyon, nagyon kényelmes. Körülbelül 41 millió tonna rizs van a raktárakban. Nincs hiányunk. De a belföldi árunk, az összes többi élelmiszerárral együtt, emelkedik" - mondta Samarendu Mohanty, aki a Nemzetközi Burgonyaközpont ázsiai regionális igazgatója, és aki korábban a Fülöp-szigeteki Nemzetközi Rizskutató Intézet (IRRI) vezető tudósa volt.

Mivel a globális árak az ukrajnai orosz háború miatt emelkedtek, a rizs ára az elmúlt évben több mint 10 százalékkal nőtt Indiában - mondta több kereskedő az Al Jazeerának.

Miután azonban a belföldi árak továbbra is magasak, az indiai kormány a múlt héten közölte, hogy 2,5 millió tonna rizst fog eladni a nyílt piacon, hogy megpróbálja visszafogni az árakat. Mivel a jövő év májusában esedékes országos választások előtt öt államban választásokat terveznek, a kormány számára politikailag kritikus fontosságú, hogy az árakat alacsonyan tartsa. Ennek eredményeképpen az indiai exporttilalom valószínűleg addig is érvényben marad - vélik szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?