Jöhet a pálmaolaj-hiány Európában? Erre jobb, ha mindenki felkészül

Jöhet a pálmaolaj-hiány Európában? Erre jobb, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
Pálmaolaj nélkül maradhat Európa, Malajzia ugyanis belengette az export leállítását. Azt azonban még nem tudni, hogy a délkelet-ázsiai ország valóban be akarja-e tiltani a kivitelt, vagy csupán vámok bevezetését fontolgatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Leállíthatja Malajzia a pálmaolaj exportját az Európai Unióba. A délkelet-ázsiai ország a napokban közölte ezt. A döntés kiváltó oka, hogy az EU az erdőirtással kapcsolatos aggodalmak miatt további importkorlátozásokat vezetett be a nyersanyagra - olvasható a Világgazdaság oldalán. Az uniós tagállamok ugyanis még decemberben egy olyan törvényt fogadtak el, amely megakadályozza, hogy az európai boltokban erdőpusztítást okozó termékeket árusítsanak. A kereskedőknek bizonyítaniuk kell, hogy a termékek előállításához nem vágtak ki fákat, nem károsították a természetet.

Az új szabályozás a 2018-ban bejelentett, megújuló energiáról szóló uniós irányelvet egészíti ki: ez írja elő a pálmaolaj alapú közlekedési üzemanyagok fokozatos kivonását 2030-ig. A nyersanyag két legnagyobb exportőre, Malajzia és Indonézia évek óta vitában áll Brüsszellel az exportkorlátozások miatt, és protekcionizmussal vádolják az uniót. A két ország keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez az EU ellen a megújuló energiáról szóló irányelv miatt, míg a pálmaolaj-termelők azt állítják, hogy tettek lépéseket az uniós követelmények teljesítése érdekében, de az unió folyamatosan új korlátozásokat vezet be, és ezeket képtelenség követni. Az EU tisztviselői ugyanakkor azzal védekeznek, hogy a szabályozás nem céloz egyetlen országot sem, pusztán az erdőirtás megakadályozása a céljuk. 

A világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre Indonézia 59%-kal és Malajzia 25%-kal, vagyis a két ország dominálja az ipart. A két ország közölte, hogy mostantól együttműködnek és közösen lépnek fel az uniós intézkedésekkel szemben. Malajzia fenyegetése, hogy betiltja az EU-ba tartó kivitelt, hiányt idézne elő az öreg kontinensen. Az ugyanakkor még nem világos, hogy a délkelet-ázsiai ország az export közvetlen betiltását vagy vámok bevezetését fontolgatja. A Malajziai Pálmaolaj Tanács adatai azt mutatják, hogy az Európai Unióba irányuló kivitel 2015 óta csökken: a délkelet-ázsiai ország uniós exportja tavaly a 2021-es évhez képest 10%-kal, 1,47 millió tonnára mérséklődött, ami a 2015-ös 2,43 millió tonnához képest egy 40%-os visszaesés.

A pálmaolajipar Malajzia gazdaságának mintegy 5%-át teszi ki, a délkelet-ázsiai ország az elmúlt években aktívan kutatott új piacok után, hogy ellensúlyozza az Európából származó veszteségeket, elsősorban a közel-keleti, a közép-ázsiai és az észak-afrikai országokban terjeszkednek. Több malajziai pálmaolajipari vállalat finomítót létesített Európában, így egy esetleges tilalom megzavarná ezek működését. A Malajziai Biodízel Szövetség tavaly sürgette az iparági tisztviselőket, hogy békéljenek meg a pálmaolaj alapú bioüzemanyagok EU-ba irányuló szállításainak folyamatos csökkenésével. A pálmaolaj népszerűnek számít, benne van tisztítószerekben, kozmetikumokban, és az élelmiszeripar is kedveli az olcsósága miatt. Ehhez jön hozzá, hogy szagtalan, nem tartalmaz transzzsírsavakat és magas hőmérsékleten sem oxidálódik. Azonban a pálmaolaj termelése környezetkárosítással járhat, mivel az olajpálmáknak úgy nyernek területet, hogy az őserdő egyes részeit felégetik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?