Súlyos kijelentést tett Lengyelország az ukrán gabonaszállításról

Súlyos kijelentést tett Lengyelország az ukrán gabonaszállításról

MTI
A gabonaügyben Varsó a lengyel hozzáállás megértését várja el az ukrán féltől - jelentette ki Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán, miután az ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét fogadta.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A külügyminiszter-helyettes ezáltal azon ukrán nyilatkozatokra is utalt, amelyek Bartosz Cichocki kijevi lengyel nagykövet előző napi bekéretésére vonatkoztak. A nagykövet bekéretésének előzménye, hogy hétfőn Marcin Przydacz, a lengyel elnök külügyi irodavezetője arról beszélt, hogy Varsó meghosszabbíthatja az ukrán mezőgazdasági termékekkel szembeni lengyel behozatali tilalmat, és felszólította Kijevet: mutassa ki háláját Lengyelországnak azért a támogatásért, amelyet Lengyelország nyújtott Ukrajnának az elmúlt hónapokban és években.

Pawel Jablonski aláhúzta: Lengyelország jó kapcsolatokat szeretne ápolni Ukrajnával, e téren viszont a kölcsönösség elve alkalmazandó, szükséges "az egymás iránti tisztelet és a nemzeti érdekek megértése". A külügyminiszter-helyettes kifejtette: elsősorban a gabonaügyre, valamint a egykori Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) és az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) által 1943-ban elkövetett volhíniai mészárlás témájának rendezésére gondol, de kilátásba helyezte a kétoldalú párbeszéd folytatását.

A diplomáciai csörte háttere, hogy öt közép-európai ország, köztük Lengyelország szeretné elérni, hogy az Európai Uniónak (EU) az Ukrajnából érkező gabonára vonatkozó importtilalmát legalább az év végéig meghosszabbítsák. A jelenlegi uniós importtilalom a terv szerint szeptember 15-én lejár. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő július végén kijelentette: Varsó nem fogja feloldani az ukrán gabona importjára vonatkozó behozatali tilalmat szeptember 15-én még abban az esetben sem, ha az EU addig nem tud megállapodni a hosszabbításról.

EZ IS ÉRDEKELHET

Robert Telus, a lengyel mezőgazdasági miniszter július utolsó hetében részt vett az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának brüsszeli ülésén, hogy ismertesse a tilalom meghosszabbítását kérő öt uniós frontország közös álláspontját. Itt kifejezte azon reményét, hogy a tilalom meghosszabbításra kerül. Mint mondta,

ez az öt országból álló koalíció senki ellen nem irányul, elsősorban a határ menti gazdáinkért van, de emellett, ha jól építjük ki ezeket az eszközöket, akkor azok az Európai Uniót és Ukrajnát is szolgálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?