Mielőbbi megállapodást szeretne Ukrajna Lengyelországgal a gabonaügyben

Mielőbbi megállapodást szeretne Ukrajna Lengyelországgal a gabonaügyben

agrarszektor.hu
Ukrajna csütörtökön beleegyezett a Szlovákiába irányuló gabonaexport engedélyezésébe, és egy Lengyelországgal kötött megállapodásra törekedett, hogy megszűnjenek a szomszédai által a gabonára vonatkozó korlátozások, amelyet Oroszország tavalyi inváziója óta kénytelen szárazföldön keresztül szállítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szlovákia, Lengyelország és Magyarország a múlt héten nemzeti korlátozásokat vezetett be az ukrán gabonaimportra, miután az Európai Unió végrehajtó szerve úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ezen országokba, valamint a blokk többi tagjába, Bulgáriába és Romániába irányuló importtilalmat. Az országok azzal érveltek, hogy a főként nyugatabbra és a kikötőkbe irányuló tranzitnak szánt olcsó ukrán mezőgazdasági árut helyben értékesítik, és ezzel saját gazdáiknak ártanak - írta meg a Reuters. Az EU, amely májusban vezette be a tilalmat, pénteken hagyta azt lejárni, miután Ukrajna megígérte, hogy szigorítja az ellenőrzéseket.

Az elmúlt év nagy részében a világ egyik legnagyobb exportőrének számító Ukrajnából származó gabona mintegy 60%-a az EU öt keleti országán keresztül érkezett. A vita azután eszkalálódott, hogy Ukrajna, amely a fekete-tengeri kikötőinek de facto orosz blokádja miatt a szárazföldi útvonalak felé fordult, panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt, és megtorló importkorlátozásokkal fenyegetett.

A szlovák mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy megállapodott Ukrajnával a gabonakereskedelem engedélyezési rendszerének létrehozásáról, amelynek létrehozása után négy ukrán árucikk Szlovákiába történő behozatalára vonatkozó tilalom feloldható lenne. Mint egy e-mailben írták,

a miniszterek megállapodtak az engedélyek kiadásán és ellenőrzésén alapuló gabonakereskedelmi rendszer létrehozásáról. Amíg ez a rendszer nem működik és nem tesztelik teljes mértékben, addig a négy árucikk Ukrajnából történő behozatalára vonatkozó tilalom marad érvénybe.

Ukrajna beleegyezett abba, hogy ejtse WTO-panaszát - közölte a szlovák minisztérium. Ukrán tisztviselők ezt nem kommentálták azonnal. A WTO szóvivője azt mondta, hogy jelenleg nincs információ Ukrajna konzultációs kérelmének esetleges visszavonásáról.

Az ukrán mezőgazdasági miniszter lengyel kollégájával folytatott telefonbeszélgetésében megállapodott abban, hogy mindkét ország érdekében megoldást találnak a gabonavitára. Vaszil Zvarych, Ukrajna lengyelországi nagykövete a PAP lengyel állami hírügynökségnek elmondta, hogy "Ukrajnában nincs olyan személy, aki érdekelt lenne abban, hogy a lengyel gazdáknak bármilyen problémát okozzon." A diplomata azt is hozzátette, hogy szerinte a gabonakérdésben megállapodásra lehet jutni.

Spanyolország mezőgazdasági minisztere hétfőn azt mondta, hogy a tilalmak törvénytelennek tűnnek, míg francia kollégája szerint azok megkérdőjelezik az európai szolidaritást. Volodimir Zelenszkij elnök feldühítette szomszédait, amikor az ENSZ Közgyűlésén kijelentette, hogy Kijev azon dolgozik, hogy megőrizze a gabonaexport szárazföldi útvonalait, de a gabonaimport körüli "politikai színjáték" csak Moszkvát segíti.

Ukrajna a múlt hónapban humanitárius folyosót jelentett be, hogy kiszabadítsa a kikötőiben elakadt, afrikai és ázsiai piacokra tartó hajókat. A Fekete-tenger nyugati partjait ölelő folyosó célja, hogy megkerülje a de facto orosz blokádot, miután Moszkva idén nyáron felhagyott azzal a megállapodással, amely a háború alatt garantálta az exportot. Az első Ukrajnából származó gabonával megrakott hajó, amely az ideiglenes folyosón keresztül hajózott ki és be a Fekete-tengeren, csütörtökön érkezett meg a törökországi Boszporusz-szoroshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?