Szlovákia lemondhat a tilalomról - megegyeztek az ukránokkal

Szlovákia lemondhat a tilalomról - megegyeztek az ukránokkal

agrarszektor.hu
Szlovákia és Ukrajna agrárminiszterei megállapodtak a gabonakereskedelem engedélyezési rendszerének létrehozásáról, ami lehetővé teszi, hogy a rendszer felállítását követően feloldják a négy ukrán árucikk Szlovákiába történő behozatalára vonatkozó tilalmat - közölte csütörtökön a szlovák mezőgazdasági minisztérium.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint ismeretes, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország a múlt héten jelentett be nemzeti korlátozásokat az ukrán gabonaimportra vonatkozóan, miután az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-én úgy döntött, hogy nem terjeszti ki a behozatali tilalmat az EU öt kelet-európai tagállamára - írta meg a Reuters. A vita azután eszkalálódott, hogy Ukrajna, amely az orosz invázió miatt elvesztett tengeri exportlehetőségek pótlására szárazföldi útvonalakat használt nyugatra, a nemzeti korlátozások miatt panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt.

A szlovák mezőgazdasági minisztérium egy e-mailban úgy fogalmazott, hogy a miniszterek megállapodtak egy olyan gabonakereskedelmi rendszer létrehozásáról, amely az engedélyek kiadásán és ellenőrzésén alapul. Addig azonban, amíg ez a rendszer nem működik és nem tesztelik teljes mértékben, addig a négy árucikk Ukrajnából történő behozatalára vonatkozó tilalom érvényben marad.

Ukrajna beleegyezett abba is, hogy leállítja a WTO-nál benyújtott panaszt - közölte a szlovák minisztérium. A mezőgazdasági tárca arról nem közölt részleteket, hogyan fog működni az engedélyezési rendszer. A szlovák importtilalmat az év végéig hagyták jóvá.

A nemzeti tilalmakat bevezető országok azzal érvelnek, hogy az olcsó ukrán búza, amelyet elsősorban nyugatabbra és a kikötőkbe irányuló tranzitra szántak, tönkreteszi belső piacaikat. Az elmúlt év nagy részében az ukrán gabona mintegy 60%-a az EU öt keleti országán keresztül került át, amelyek között Bulgária és Románia is szerepel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?