Most lehull a lepel: egyre több ilyen zöldséget árulnak a magyar piacokon

Most lehull a lepel: egyre több ilyen zöldséget árulnak a magyar piacokon

agrarszektor.hu
Még csak most kezdődött, de máris a tavasz közepén vagyunk, ami egyúttal azt is jelenti, hogy egyre több hazai zöldség és gyümölcs kerül a boltokba, piacokra. Ugyanakkor az import termékek is jelen vannak a kínálatban, ami elképzelhető, hogy csábítóbb is lehet a magyarnál. Ennek az oka nem más, mint az ár. Persze, nem minden esetben, de van, hogy azzal találhatjuk magunkat szemben, hogy a külföldről érkező áru olcsóbb a hazainál. A jelenlegi gazdasági helyzetben pedig egyértelműen a pénz a legfőbb mérvadó a vásárlásoknál, és csak ezt követi az, hogy az adott termék honnan is származik. De, hogy pontosan mi is a helyzet a főbb zöldségeinkkel, az az alábbi cikkünkből kiderül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az AKI adatai szerint az import zöldségfélék nagykereskedelmi ára 2023 első 14 hetében az előző év azonos időszakához képest emelkedett. A hajtatott, majd a szabadföldi magyar zöldségtermés felfutásával a következő hetekben várhatóan csökken az importtermékek kínálata, illetve egyes zöldségfélékből (pl. csiperkegomba, petrezselyem, fokhagyma, sütőtök, torma, spenót, cékla, kínai kel) nem is jelent meg a kínálatban import a belföldi mellett. Egyben elmondható, hogy több zöldségféle esetében is komolyabb áremelkedés volt tapasztalható:

  • az import karfiol nagykereskedelmi ára 50 százalékkal,
  • a brokkolié 31 százalékkal,
  • a padlizsáné 34 százalékkal,
  • a cukkinié 5 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban.
EZ IS ÉRDEKELHET

A Budapesti Nagybani Piacon az első 14 hétben néhány zöldségféle esetében a belföldi és a külpiaci termékek versenyeztek egymással. Egyes import termékeket a belföldihez képest magasabb (pl. burgonya, tölteni való paprika, vöröshagyma), másokat alacsonyabb (pl. gömb- és fürtös paradicsom) áron kínáltak a megfigyelt időszakban.

Letarolják ezek a zöldségek Magyarországot

Lapunk korábban megírta, hogy az előző években a fejes saláta termőterülete, ezzel párhuzamosan pedig a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években Magyarországon. Tavaly az import is a felére csökkent vissza, az egyéb salátafélékből azonban nőtt a behozatal. A Magyarországra szállított fejes saláták legnagyobb beszállítója Spanyolország maradt, ahonnan 453 tonna érkezett. Eközben a fejessaláta-export 13 százalékkal csökkent, és az importot megközelítő mennyiséget, 938 tonnát ért el.

Februárban számolt be arról az Agrárszektor, hogy a magyarországi piac mindössze 50 százaléka látható el a hazai hagymatermelésből, a nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkező import szinte folyamatosan érkezik és jelen van hazánkban. 2023. február 6. és 12. közötti időszakban 330 forintba került egy kilogramm import vöröshagyma a Nagybani Piacon, addig egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 134 forint volt, vagyis akkorra több mint 146 százalékkal drágult meg az import vöröshagyma itthon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a zöldségeken van a fókusz, érdemes lehet szót ejteni a szamócáról, sokak kedvenc gyümölcséről is. A magyar piacokra főként görög eper érkezik, a spanyol mellett pedig az olasz szamóca szokott még felbukkanni. Az import földieper jellemzően a 12. héten jelenik meg a magyar piacokon és legfeljebb június első hetéig kapható. A 12-14. hetekben tehát már lehet elvétve találni belföldi gyümölcsöt is, ugyanakkor ezeket horror áron szokták kínálni. A 16-17. hétben viszont már nagyobb mennyiségben megérkezik a hazai szamóca, az árak pedig májustól kezdenek el lefelé menni, és az sem ritka, hogy június végén még találunk magyar epret a piacokon, elérhető áron.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egekben az alapzöldségek ára is

A franciaországi (tisztított, mosott) burgonya nagykereskedelmi ára 58 százalékkal haladta meg (313 forint/kilogramm) 2023. 1-14. hetében az előző év hasonló időszakának árát. Ezzel egy időben a belföldi burgonya (Chérie és újburgonya nélkül) termelői ára is emelkedett, 65 százalékkal 259 forint/ kilogrammra.

Az import tölteni való paprika nagykereskedelmi ára 47 százalékkal 1653 forint/kilogrammra, a belföldi termék termelői ára 26 százalékkal 1276 forint/kilogrammra nőtt 2023 1-14. hetében.

Az ausztriai és hollandiai vöröshagyma nagykereskedelmi ára (barna héjú: +165 százalék, 370 forint/kilogramm, a lila héjú: +40 százalék, 357 forint/kilogramm) 2023 1-14. hetében magasabb volt az előző évinél. A belföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 123 százalékkal 330 forint/kilogrammra, a lila héjú ára 24 százalékkal 310 forint/kilogrammra emelkedett a megfigyelt időszakban.

Az import gömb típusú paradicsom nagykereskedelmi ára 42 százalékkal 1161 forint/kilogrammra, a hazai termék ára 14 százalékkal 1179 forint/kilogrammra nőtt 2023 1-14. hetében. Az import fürtös paradicsom nagykereskedelmi ára 36 százalékkal 1260 forint/kilogrammra, a belföldi termelői ára pedig 19 százalékkal 1454 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor - ebből tehát látszik, hogy a külföldi áruhoz még így is olcsóbban juthatnak hozzá itthon a vevők. Ugyanez elmondható a kaliforniai paprikára is, mely esetében az import termék ára 1823 forint/kilogramm, a belföldié pedig 1912 forint/kilogramm a 2023. 11-14. héten.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kígyóuborkából az év első hónapjaiban az import uralja piacot. A FruitVeB korábbi tájékoztatása szerint mire a magyar kígyóuborka is nagyobb mennyiségben jelent meg a piacokon, a húsvét előtti, illetve az ünnep hetében a termelői ár rég nem látott mélységekbe zuhant. A nettó 300-350 Ft/kg-os termelői ár volt látható mind a nagybani piacokon, mind az áruházláncok felé történő értékesítésben, az ilyenkor megszokott - sok éves- 500-550 Ft/kg-os árakhoz képest. Az értékesítési anomália abból adódott, hogy a hazai áru márciusi felfutása időben összeért egy magasabb európai import árukínálattal, amit a piac nem tudott kezelni, hirtelen jelentős ártöbblet alakult ki, raktárakban maradt a hazai uborka. Igen hasonló áralakulás zajlott le több európai országban, így például Hollandiában és Lengyelországban is. Az AKI friss adatai szerint pedig a spanyolországi termék ára 39 százalékkal 1151 forint/kilogrammra emelkedett 2023 1-10. hetében, a 11. héttől viszont már csak a belföldi kígyóuborka van jelen a felhozatalban.

A hollandiai fehér fejes káposztát a 14. héten 260 forint/ kilogramm áron kínálták, a belföldi szabadföldit 280 forint/kilogramm áron (+93 százalék) lehetett megvásárolni, a primőrt pedig 400 forint/kilogrammos áron (-14 százalék).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58