Durva, ami az uborkával történik: mi lesz így sokak kedvenc zöldségével?

Durva, ami az uborkával történik: mi lesz így sokak kedvenc zöldségével?

agrarszektor.hu
A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. Az Európát elárasztó perzselő hőhullámban egyes országokban a tavalyinál csaknem kétszer magasabb áron kínálják az uborkát, ennek ellenére nem biztos, hogy a termelők profitálni is fognak a zöldségből az infláció és az elszabaduló inputanyagárak miatt. Németalföldet sem kerülte el a kánikula: július vége felé itt is 40°C környékére kúszott fel a hőmérő higanyszála.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyáron általában különösen népszerű zöldség ára az átlagosnál magasabb, és június vége óta folyamatosan emelkedik, ami az erős belföldi kereslet mellett az Egyesült Királyságba tartó jelentős export következménye is. Idén a holland uborkatermesztés volumene minden bizonnyal el fog maradni a megszokottól, tekintettel arra, hogy az energiaárak égbe szökése miatt a téli, pótlólagos megvilágítást és fűtést igénylő termesztés megtérülése csak csillagászati uborkaárak mellett lenne lehetséges. Van a holland gazdáknak egy másik aggodalma is, ez pedig a tökféléket károsító levéltetű által terjesztett sárgulást okozó vírus (Cucurbit Aphid-Borne Yellows Virus, CABYV) visszatérése. A vírus tavaly tömegesen terjedt Hollandiában, majd úgy tűnt, hogy sikerül eradikálni, de a múlt hónapban ismét megjelent. A fertőzött növények hozama jelentősen csökken, és a sors iróniája, hogy sokan szintén egy vírus, a paradicsom barna termésráncosodása (ToBRFV) miatt tértek át paradicsomról uborkára - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németország: kiegyenlítődő árak, fokozatos drágulás

A német piacon elsősorban holland, belga és hazai termékeket találunk, és a kínálat elegendő a kereslet kielégítésére. Az árak meglehetősen volatilisek voltak az utóbbi időszakban, de összességében inkább emelkedtek: a német uborka egy kicsit olcsóbb, az import termék pedig drágább lett, ez inkább egyfajta árkiegyenlítődést jelez. Megjelent a piacon a német, a török és a holland miniuborka is.

Olaszország: keresleti piac északon és délen egyaránt

Észak-Olaszországban a pokoli hőhullám miatt csökkentek a hozamok, és jelentősen emelkedtek az árak: júniusban és júliusban is 2 euró/kg körül mozogtak, részben a termékhiány miatt. Továbbra is keresleti piac jellemző, az itteni uborkaszezon a fóliában termesztett zöldségek esetében novemberig is eltarthat. Délen, Campania környékén az üvegházi idény márciusban kezdődött, és augusztus végén ér véget. A termelés folyamatos, de itt is keresleti piac alakult ki. A tavalyi, 0,4 euró/kg körüli árszint 0,7-0,8 euró/kg-ra ugrott az idei évben, de mivel a termelési költségek növekedése eléri az 50%-ot, nem biztos, hogy ez fedezi a termelők kiadásait.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország: rekord árak, keresleti piac, továbbra is vonzó uborkát termeszteni

Bár Spanyolországban az uborkatermesztés nagy része az őszi és téli hónapokban Almería és Granada termőterületeire koncentrálódik, a nyári hónapokban főleg az északabbra fekvő ültetvények termelnek. A hagyományos uborka a helyi piacra, a bio uborka pedig elsősorban az exportpiacokra kerül. A jelenlegi nyári biouborkaszezon a szokásosnál jóval kisebb mennyiséggel folytatódik a júniusi és júliusi hőhullámok miatt, amelyek miatt csökkent a hozam, és számos minőségi probléma is felmerült. A spanyolországi biouborka mennyiségének csökkenése egybeesik a termelés jelentős visszaesésével Európa többi részén, ami az üzemanyag- és energiaköltségek, valamint az egyéb termelési ráfordítások növekedésének tudható be. Bár a tavalyi évhez képest csökkent a belföldi fogyasztás, így is bőven keresleti piac alakult ki az olasz helyzethez hasonlóan, és itt is a tavalyihoz képest duplájára emelkedett az uborka ára.

Biouborka esetében a rendelkezésre álló kínálat egyáltalán nem fedezi a keresletet, amely elsősorban Németországból, a skandináv országokból, az Egyesült Királyságból és Belgiumból érkező megrendeléseket jelent. Az összességében magasabb árak ellenére a haszonkulcsok a tavalyihoz hasonlóak, figyelembe véve, hogy a termelési költségek mintegy 30%-kal emelkedtek, a mennyiségek pedig alacsonyabbak. Az elkövetkező hetekben a biouborka kínálata növekedhet ugyan, de a piacra kerülő mennyiségek még így is el fognak maradnak a tavalyi szezonban tapasztalttól. Jelenleg a bio- és hagyományos uborkatermesztők az őszi és téli kampányra készülnek Almeríában, ahol az uborkatermő terület a tavalyihoz hasonló lehet. A 2021-2022-es szezonban az árak csúcsot döntöttek, mivel az idény egyes részeiben a köd és a rossz időjárás hatásai miatt a kínálat akár 20%-kal is csökkent. Ez vélhetően ismét arra ösztönzi majd a gazdákat, hogy ne hagyjanak fel az uborka termesztésével.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dél-Afrika: a vártnál is jobban alakul a szezon

Egy helyi felvásárló szerint az uborkaszezon a vártnál jobban alakul. Volt némi keresletbővülés a télen, ami szokatlan. A hideg akadályozta és továbbra is akadályozza a termelést, ami kihívást jelent ugyan, de a vásárlók még mindig vásárolják a népszerű zöldséget. A mediterrán régióból származó uborka is nagyon jól teljesít. A méret és a minőség is jó volt eddig ebben a szezonban, a johannesburgi városi piacon az uborka átlagára jelenleg kilogrammonként 16 és 23 rand (375-535 Ft/kg között mozog).

Észak-Amerika: a magas költségek határozzák meg a piacot

A növekvő termelési költségek miatt kis mértékben minden termesztőkörzetben csökkent az uborka termőterülete, és Georgia mellett most fog igazán beindulni Dél- és Észak-Karolina, New Jersey, Ohio, New York, Michigan és Baja Mexico térsége. Az uborka átlagára magas, ami a kisebb termőterületet, a magasabb üzemanyag- és műtrágyaárakat, valamint az igen korlátozott mértékben rendelkezésre álló munkaerőt tekintetbe véve nem is csoda. Különösen az üzemanyagáraknak van jelentős hatása: mivel Amerikában a távolságok nagyok, gyorsan hiány keletkezhet, ha a helyi termelés visszaesik: ilyen üzemanyagárak mellett a nyugati partról nem éri meg uborkát szállítani a keleti országrészbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy megnőtt a helyben kötött felvásárlások jelentősége a kiskereskedelmi láncoknál. A kereslet erős, de a termesztőkörzetek beindulásával az árak várhatóan csökkenni fognak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mexikó: a világ legnagyobb uborkaexportőre

Mexikó a világ ötödik legnagyobb uborkatermesztője, éves termelése 1,16 millió tonna körüli, de ebből 810 ezer tonnát exportál. Így aztán annak ellenére, hogy a 91,2 millió tonnás globális termelésnek alig 1%-át adja, mégis meghatározó szereplő az exportpiacokon. Idén sincs másképp: a termés legalább 70%-át külföldön értékesítették, és a külföld itt 99%-ban az Egyesült Államokat jelenti, a maradékot pedig leginkább Kanadába szállítják tovább. A mexikói uborkatermelés 2015 és 2020 között több mint 25%-kal bővült, ami legfőképpen a hajtatott, üvegházi és fóliás termesztés előretörését jelenti, mivel a szabadföldi terület 4%-kal csökkent. Míg a mexikói uborkaexport volumene 2015 és 2020 között 655-ről 810 ezer tonnára nőtt, az Egyesült Államok uborkaimportja 156%-kal bővült.

Kína: kismértékű áremelkedés

Kínában az uborkatermesztés elsősorban az ország északnyugati területein folyik, és főként szabadföldön. Az idei évben a zöldségárak igen volatilisek voltak, de az uborka, a cukkini és a tök ára is szerény emelkedést mutatott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?