Szuperélelmiszert tesztelt a hatóság: meglepő eredmény született a vizsgálaton

Szuperélelmiszert tesztelt a hatóság: meglepő eredmény született a vizsgálaton

agrarszektor.hu
A Szupermenta program legújabb tesztjén mikrozöldeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A borsó és retek mikrozöldeket - helyszíni ellenőrzéssel egybekötve - 11 termőhelyről gyűjtötték be a hatósági felügyelők. Emellett természetesen a laboratóriumban és a kedveltségi vizsgálaton is bizonyítaniuk kellett a mikrozöldségeknek. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, azonban a címkézésre és a nyilvántartásra vonatkozó kifogások miatt két esetben eljárást indítottak az ellenőrök.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih szakemberei ezúttal a gasztronómiában és a háztartásokban is egyre népszerűbb mikrozöldeket tesztelték. A kert nélkül is termeszthető kis méretű zöldségek tökéletes kiegészítői lehetnek a különböző salátáknak, szendvicseknek. A Szupermenta terméktesztjében összesen 16, fajtájukat tekintve kilenc borsó és hét retek, mikrozöldet vizsgáltak. Kiszerelésük szerint jellemzően vágottak voltak, de mindkét típusból akadt egy-egy olyan is, mely ültetőközeggel volt elérhető. A borsó mikrozöldek között kettő bio termék is szerepelt - írja a Nébig közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A laboratóriumban sor került többek között mikrobiológiai és GMO vizsgálatokra, de a szakemberek ellenőrizték a nitrát és a nehézfémek esetleges jelenlétét is, valamint megmérték a termékek vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált mikrozöldek megfeleltek az előírásoknak. A hatósági felügyelők 11 helyről gyűjtötték be a mintákat, és minden termelőnél - öt őstermelőnél, két egyéni vállalkozónál és négy cégnél - helyszíni ellenőrzést végeztek. Megnézték, hogy az előállítás körülményei megfelelnek-e a vonatkozó higiéniai előírásoknak, továbbá megvizsgálták a magokat, a csomagolóanyagokat, a címkén feltüntetett információkat, a nyomonkövethetőséget és a kötelező regisztráció (pl. FELIR) meglétét is. Két esetben indítottak eljárást a címkézésre és a nyilvántartásra vonatkozó kifogások miatt. A feltárt hibákat a megadott határidőn belül javítaniuk kell az érintett termelőknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Emellett a helyszíni ellenőrzés alkalmával is értékelték a szakemberek az egyes termelőket, így a végső sorrend a kedveltségi vizsgálat és a termelői értékelés összesített eredményei alapján alakult ki. A borsó mikrozöldek rangsorát tekintve a dobogó legfelső fokára a Bioháló4you Bt. Bio borsó hajtás állhatott, második helyen a Smallies borsó mikrozöld végzett, míg a harmadik helyet a VargaKert Mór salátaborsó mikrozöld érdemelte ki. A retek mikrozöldek versenyében első helyen a Mikrozöldség Kft. retek mikrozöld mix végzett, második lett a MikroManna retek mikrozöld, a harmadik helyet pedig a VargaKert Mór pink retek mikrozöld nyerte el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?