Kiderült az igazság a Magyarországon kapható krumplikról: te gondoltad volna?

Kiderült az igazság a Magyarországon kapható krumplikról: te gondoltad volna?

agrarszektor.hu
A Szupermenta csomagolt burgonya terméktesztjén már kiderült, hogy biztonságosak a kereskedelemben kapható krumplik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a teszt folytatásaként további vizsgálatokat végeztek. Utánajártak például, hogy hogyan változik a különböző körülmények között tárolt burgonyák cukortartalma és káros anyag mennyisége, valamint megvizsgálták azt is, hogy általánosságban van-e különbség a krumplik beltartalma között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csomagolt burgonyák vizsgálata után a tárolás ezen termékekre gyakorolt hatását vizsgálták a Szupermenta szakemberei - olvasható a Nébih oldalán. A kiegészítő vizsgálatai során többek között kiderült, hogy a „tiszteletbeli burgonya” címmel elismert édesburgonya rászolgált a nevére, hiszen a kísérlet elején mért cukortartalma bőven meghaladta a klasszikus krumpliét: az első méréskor 5,35 g/100g volt. Ez az érték negyed évvel később szobahőmérsékleten történő tárolással 5 g/100g-ra csökkent, míg hűvös helyen eltéve 6,23 g/100g-ra nőtt.

A Nébih szakembereinek vizsgálatai arra is rávilágítottak, hogy zsír-, fehérje-, cukor- és keményítőtartalmukat tekintve a hagyományos burgonyák beltartalmi értékei között nincs jelentős különbség. Míg a klasszikus krumplikat és az édesburgonyát összehasonlítva megállapítható, hogy utóbbinak nemcsak a cukor, hanem a fehérjetartalma is magasabb. A kísérlet részletes eredményei elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?