Durva, ami a paradicsommal történik: sokkoló hírek jöttek a felvásárlási árakról

Durva, ami a paradicsommal történik: sokkoló hírek jöttek a felvásárlási árakról

agrarszektor.hu
Idén 40%-kal magasabb a tavalyinál az ipari paradicsom felvásárlási átlagára. Ez azt jelenti, hogy egymást követő második évben ugrott meg jelentős mértékben az ipari paradicsom globális referenciaára. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

WPTC (World Processing Tomato Council) június 2-án kiadott ármonitoring adatai szerint a 2023-as szezonban az ipari paradicsom átlagos felvásárlási referenciaára 136 USD/t (45860 Ft/kg), ami 40%-kal magasabb a 2022-es 97 USD/t (32700 Ft/kg) átlagárnál, és 60%-kal magasabb, mint az előző három év (2020-2022) átlaga. A referenciaár meghatározásánál a WPTC az alábbi országok fő termesztőkörzeteiben várható mennyiségekre vonatkozó árak súlyozott átlagát alkalmazta (és nem számolta bele a különböző prémiumok és ösztönzők címén kifizetett összegeket): Argentína, Kalifornia, Chile, Kína, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Magyarország, Észak-Olaszország, Portugália, Spanyolország és Törökország.

A számítások során csak a pürésűrítménynek feldolgozott paradicsomot vették figyelembe, melynek mennyisége összesen 31 millió tonna, vagyis az új szezonra becsült mennyiség 73%-a. Ennek megfelelően a globális ipariparadicsom-piac teljes értéke 5,8 milliárd dollár, azaz jelenlegi árfolyamon 6,2 milliárd euró körül alakul - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?