A 2022-es rekordtermés után, idén nem örülhetnek a francia körtetermelők

A 2022-es rekordtermés után, idén nem örülhetnek a francia körtetermelők

agrarszektor.hu
Franciaországban a tavalyi kiváló év után 8 százalékkal kisebb körtetermés várható idén. A 2022-es tízéves rekordtermést követően ugyanis alternancia figyelhető meg, különösen a nyári fajtáknál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agreste július 18-i gyorsjelentése szerint a 2023-as évben a francia körtetermés volumene 131600 tonna lesz, ami 8%-os visszaesést jelent a tavalyi, kifejezetten jó év eredményéhez képest. Elsősorban a nyári körtéket érinti a csökkenés, a Guyot fajtából például 22%-kal takarítottak be kevesebbet az idei évben, de az őszi és a téli körtéknél 5 ill. 6%-os növekedés várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A prognózis a 2022-es jó termést követő alternanciát jelöli meg a kisebb idei termés fő okaként, de megemlíti a tavaly nyári hőhullámost is, amelyet a fák még nem tudtak kiheverni, különösen a nagy gyümölcsterhelés mellett. Franciaországban az idén összesen 6000 hektár körüli területen termesztettek körtét, ami +1%-os bővülést jelent az előző évhez képest. A legfontosabb, a nemzeti termés 83%-át adó régiók az északi Centre-Val-de Loire körzet, a nyugati fekvő Pays de la Loire, a délkeleti Auvergne-Rhône-Alpes, valamint az ország déli részén fekvő Occitania és PACA ( Provence-Alpes-Côte d'Azur) termőkörzet - ez utóbbi rendelkezik a legnagyobb, 2400 hektár körüli körtetermő területtel, és 2023-ban innen várhatóan 44 ezer tonnás termést takarítanak majd be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?