Elképesztő, ami a körtével történik Franciaországban

Elképesztő, ami a körtével történik Franciaországban

agrarszektor.hu
A tavalyinál 12 százalékkal kisebb körtetermés várható idén Franciaországban, az Agreste szeptember 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint 125.800 tonnára számítanak. A WAPA szerint az európai körtetermés is csökken az előző évhez képest, 13 százalékkal lesz kevesebb.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agreste szeptember 1-jén kiadott gyorsjelentésében 125.800 tonnára becsüli a 2023-as belföldi körtetermés volumenét, ami 12%-kal marad el a 2022-ben betakarított 143 ezer tonnás mennyiségtől. Ez azt jelenti, hogy az idei termés nagyjából a 2018-2022-es időszak átlaga közelében lesz, elsősorban a déli régiók, különösen Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) terméskiesése miatt, ami a nyári körték, főleg a Guyot (-35%) alacsonyabb hozamainak eredménye. Az őszi és téli körtéknél 3 ill. 6%-os növekedés várható - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Provence-Alpes-Côte-D'Azur (PACA) és Languedoc-Roussillon körzetekben a 2022-es nagy termés után a nyári körte termelése 29%-kal csökken az előző évhez képest, mivel az extrém nyári forróság miatt a gyümölcsméret jelentősen csökkent, de az elmúlt két év hőhullámai és aszályos időszakai is legyengítették a fák kondícióját A Rhône völgyében jégeső és az augusztusi hőhullámok csökkentették a termelési potenciált, ami valószínűleg 4%-kal lesz kevesebb, mint 2022-ben, de meghaladja az ötéves átlagot. A Centre-Val de Loire régióban a tavalyinál 11%-kal nagyobb termést várnak, ami az ötéves átlagot 18%-kal múlja majd felül. Pays de la Loire-ban a termelés várhatóan 9%-kal haladja meg az előző évit, egyelőre az időjárás kedvező a gyümölcsök jó fejlődéséhez és a növényegészségügyi körülmények is kielégítőek. 

A körte forgalmazása Franciaországban a nyári fajtákkal kezdődött egy olyan piacon, ahol az idén bőségesen álltak rendelkezésre más nyári gyümölcsök (különösen sárgabarack és őszibarack). A Guyot-fajták iránt alacsony volt a kereslet, de a nagyon korlátozott kínálat így is magasan tartotta az árakat: a körte átlagára 55%-kal volt magasabb, mint 2022-ben, és 46%-kal volt a 2018-2022-es átlag felett. 

A WAPA szerint az európai körtetermés 13%-kal csökken az előző évhez képest, főleg az árvizekkel sújtott Olaszországban (-63%), valamint az aszályos időszakot átélő Hollandiában (-3%). Ezzel szemben Spanyolországban (+26%), Portugáliában (+4%) és Belgiumban (+19%) a termelés növekedése várható. A különböző fajták eltérő módon érintettek, a nyári körte mennyisége Európa-szerte csökkenést mutat (-34%), de a téli körte, például a főleg Olaszországban termelt Abate (-69%) termése is visszaesik, míg a Conference termése 8%-kal nő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06