Bőven vannak bajok az idei körteterméssel Franciaországban

Bőven vannak bajok az idei körteterméssel Franciaországban

agrarszektor.hu
Franciaországban a tavalyinál 13 százalékkal lesz kisebb a 2023-as körtetermés. Az Agreste október 1-jén kiadott gyorsjelentésében lefelé korrigálta előző prognózisát, és a korábbi 126 helyett 124,1 ezer tonnás termést valószínűsít. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agreste október 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint a 2023-as francia körtetermés volumene 124,1 ezer tonna lesz, ami 13%-os visszaesést jelent a 2022-es évhez, és 3%-os csökkenést a 2018-2022-es ötéves időszak átlagához képest. Ennek oka, hogy Dél-Franciaországban, különösen a PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban várható komolyabb terméskiesés - írt meg a FruitVeB. A nyári körte kínálatának csökkenése (alternancia) miatt a szezon elején az árak kifejezetten magasak voltak, de a meleg időjárás miatt a nyári fajták átlagos mérete is csökkent. A legsúlyosabban a Guyot volt érintett, amelynek termése a becslések szerint 35%-kal csökkent az előző évhez képest. Ezzel szemben a téli fajták termése 4%-kal fog növekedni, míg az őszi fajtáknál várhatóan stabil marad a volumen.

A 2022-es rekordtermést követően 2023-ban 29%-kal, illetve 15%-kal fog csökkenni a termés a PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban és Languedoc-Roussillon körzetben. A leginkább a Guyot fajtát sújtja ez a visszaesés, részint az alternancia, részint az aszály miatt, ami ráadásul a gyümölcsök méretét is csökkentette.

EZ IS ÉRDEKELHET

Rhône völgyében a szüret jelenleg az őszi fajtákkal folytatódik, kedvező időjárási körülmények között. A nyáron jégeső és hőhullám okozott károkat, ezért a termés várhatóan 4%-kal elmarad a 2022-estől, de 5%-kal meghaladja az ötéves átlagot.

Centre-Val de Loire körzetben a gyümölcs mérete kisebb az eredetileg tervezettnél, különösen a Conference fajtánál. Itt a termés várhatóan megegyezik majd a 2022-ben betakarítottal, és 6%-kal meghaladja az ötéves átlagot.

Pays de la Loire régióban teljes gőzzel folyik az őszi fajták szürete, ideális körülmények között, és itt a gyümölcsmérettel sincsenek problémák. A termés az előző évhez képest 10%-kal, az ötéves átlaghoz képest pedig 29%-kal nő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02