Tragédia: tömegesen semmisítik meg az eladhatatlan bort

Tragédia: tömegesen semmisítik meg az eladhatatlan bort

agrarszektor.hu
A francia kormány bejelentette, hogy 200 millió eurót különít el a felesleges bortermelés megsemmisítésére, hogy ezzel próbálja támogatni a nehézségekkel küzdő termelőket, és növelni az árakat. Az alap célja, hogy segítse a nehéz helyzetben lévő borászokat a fogyasztók változó szokásaihoz való alkalmazkodásban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaország több jelentős bortermelő régiója, különösen a bordeaux-i borvidék, számos probléma - többek között a fogyasztási szokások megváltozása, a megélhetési válság és a Covid-19 utóhatásai - miatt nehéz helyzetben van.

– írja a Guardian.

A cél az áresés megakadályozása

- közölte pénteken Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter újságírókkal.

A pénz "az árak összeomlásának megállítását célozza, és azt, hogy a borászok ismét találjanak bevételi forrásokat", de hangsúlyozta, hogy az ágazatnak

a jövőbe kell tekintenie, gondolnia kell a fogyasztói változásokra és alkalmazkodnia kell.

A délnyugati Languedoc régiót, az ország legnagyobb borvidékét, amely testes vörösborairól ismert, súlyosan érintette a borkereslet visszaesése.

A megsemmisített borból származó alkoholt el lehet adni vállalatoknak nem élelmiszeripari termékekben, például kézfertőtlenítőszerekben, tisztítószerekben és parfümökben való felhasználásra.

Túl sokat termelünk, és az eladási ár a termelési ár alatt van, így pénzt veszítünk

- mondta Jean-Philippe Granier, a languedoc-i bortermelők szövetségének képviselője.

Mást kellene termelniük?

Júniusban a mezőgazdasági minisztérium 57 millió eurós támogatást jelentett be a bordeaux-i régió mintegy 9500 hektárnyi szőlőültetvényének kivágására, miközben más állami források is rendelkezésre állnak, hogy a szőlőtermelőket más termékekre, például olajbogyóra való átállásra ösztönözzék.

Az EU adatai szerint ugyanakkor a 27 tagú blokk még mindig 1,06 milliárd eurót költ évente az ágazatra. A hosszú távú tendencia mellett, hogy a fogyasztók a sörre és más italokra váltanak, az ágazatot súlyosan érintette a Covid-járvány, amelynek során világszerte bezárták az éttermeket és bárokat, ami az értékesítés jelentős visszaeséséhez vezetett.

Az élelmiszer- és üzemanyagárak közelmúltbeli emelkedése szintén azt eredményezte, hogy a vásárlók csökkentették a nem létfontosságú termékekre, például borra fordított kiadásaikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?