Elképesztő, ami Amerikában történik: 125 éve nem volt ilyen

Elképesztő, ami Amerikában történik: 125 éve nem volt ilyen

agrarszektor.hu
Az Egyesült Államokban a narancslé ára hamarosan minden korábbi rekordot megdönthet, mivel az Idalia hurrikán érkezésének hírére 3,28 dollár/fontra emelkedett. Tavaly nyáron még 1,4 dollárt adtak egy font narancsléért, ám az idei év elejére már 2 dollár fölé kúszott az átlagár, és a mostani emelkedés egy éven belül 60%-os drágulást jelent. A növekedés egyelőre nem látszik megtorpanni, a trend folytatása várható – az abszolút rekord 3,31 dollár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hurrikánok mindig is jelentős szerepet játszottak az amerikai narancstermés volumenének alakulásában: 2016-ban a Matthew, 2017-ben pedig az Irma okozott komoly, 50% körüli terméskiesést Floridában, Kalifornia után a második legfontosabb termesztőkörzetben. A 2023-as floridai narancstermést már a tavaly szeptemberi Ian hurrikán is jelentősen befolyásolta, másrészt az apró, bezöldülő gyümölcsöket eredményező súlyos baktériumos betegség, a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha vektor által terjesztett narancszöldülés tizedeli. Eleve nem voltak túl reményteljesek az idei terméskilátások, de az Idalia érkezése csak ront a helyzeten, ami az almalé árának emelkedését is okozhatja. Ez többszörös áttételen, a globális kereslet növekedésén keresztül kedvezően alakíthatja mind a magyar, mind a  lengyel almalésűrítmény, így akár a léalma felvásárlási árát is - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?