Rossz hírek érkeztek a magyar szőlőről: csúnyán betett az időjárás a gyümölcsnek

Rossz hírek érkeztek a magyar szőlőről: csúnyán betett az időjárás a gyümölcsnek

agrarszektor.hu
Hétfőn este vihar csapott le az ország több pontjára, ami nem kímélte a szőlőültetvényeket sem és több helyen komoly károkat okozott a szüret előtt áll táblákban. Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke elmondta, hogy hivatalos felmérésből származó adatok még nem állnak rendelkezésére, de a hozzá eljutott információk alapján arról tud beszámolni, hogy a borvidéket jelentős mértékben érintette az ítéletidő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legnagyobb károkat Szigligeten és a Szent György-hegyen okozta a jégverés, volt, ahol szinte a teljes termés odalett. A szakember a veol.hu-nak elmondta, hogy az idei év amúgy sem volt egyszerű a szinte kiszámíthatatlan időjárás miatt. A nagy esők, forróságok mellett nehéz volt megvédeni az ültetvényt, s akinek sikerült, annak most a jég tizedelte meg, vagy tette tönkre teljesen a termését. Más területeken szórványosan csapott le a zivatar, például itt a saját területünkön a Badacsony lábánál csak eső esett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend nagymestere elmondta, hogy Sör László hozzátette, a jég egyébként Sümeg környékét nem érintette, jól működött a jégkármentesítő rendszer, ami minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy itt csak esővel érkezzen a zivatar. A térségben nagyjából 20-30%-nyi terméskiesés várható, de ez nemcsak a hétfői viharoknak a következménye, hanem a tavaszi és a nyári időjárás következménye is. Ráadásul a lisztharmattal és a peronoszpórával is terhelte az ültetvényeket. A Balaton-felvidék bizonyos részekein pedig egész táblákat tarolt le a jég, akár nyolcvan hektáron is. Ezen a borvidéken a legdrasztikusabban a Káli-medencében és lesencei térségben pusztított a vihar. Mindez az elmúlt huszonöt év legproblémásabb évjáratában történt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58