Érdekes az őszibarackhelyzet Európában: tartogathat izgalmakat a betakarítás

Érdekes az őszibarackhelyzet Európában: tartogathat izgalmakat a betakarítás

agrarszektor.hu
A 2023-as medFEL őszibarack- és nektarinprognózist a 4 legnagyobb európai termelő ország (Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Görögország) várható termésére adják ki, de idén a szervezők szerint “példátlan helyzet” állt elő, mivel az olaszországi áradások miatt Itáliára nem tudtak előrejelzést készíteni. Ezért a konferencián a számokat bejelentő Eric Hostalnou szerint igazából “inkább potenciális termelési szintről, semmint tényleges prognózisról lehet egyelőre beszélni.” A medFEL az új adatokat június közepe táján frissíti majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaország: az aszály okozhat problémákat az idei szezonban

Az időjárási problémák miatt két meglehetősen rossz szezont követően a 2022-es év nagyon kedvezően alakult a francia termelés számára mind a termelés, mind az értékesítés szempontjából, különösen a Spanyolország által támasztott nagyon gyenge versenynek köszönhetően. Bruno Darnaud szerint idén a francia termés gyümölcsátmérői kisebbek ugyan, de az íz és a minőség kivételes. A hazai fogyasztást promóciókkal ösztönzik a boltokban. A 2023-as évben a termés várhatóan 1%-on belül lesz a tavalyihoz képest, azaz várhatóan 230 ezer tonna körül alakul majd - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vízellátottság lesz a 2023-as idény fő kihívása - figyelmeztet Bruno Darnaud. A délkeleti megyékben számos aszályriasztás van érvényben, különösen a Kelet-Pireneusokban, a leginkább érintett megyében, ahol a francia csonthéjas gyümölcsök termelésének meghatározó részét termesztik. Megvárják, hogyan alakul a helyzet az elkövetkező hetekben. Egyelőre a helyzet a mennyiséget tekintve majdnem normális, viszont a szárazság hatással lehet a méretekre és így a mennyiségekre is. Egyelőre nem jelentettek terméskiesést, mivel még senki sem tudja, hogyan alakul a helyzet. A helyi szakemberek szerint nagyon nehéz pontos előrejelzéseket készíteni.

Spanyolország: Katalónia szenved a legjobban az aszálytól

Tavaly a fagy jelentős károkat okozott, különösen az ország északi részén, Aragóniában és Katalóniában, amelyek önmagukban a spanyol csonthéjas gyümölcsök termelésének 70%-át képviselik. Az országos termés így közel 40%-kal csökkent. 2022 jó év volt az árak, de rossz a mennyiség szempontjából - jellemezte a 2022-es idényt Javier Bassols. A 2023-as évben Spanyolországot nagyon komoly aszály fenyegeti, a leginkább érintett régió Katalónia. Jelentős vízhiánnyal kezdjük ezt a szezont - fejtette ki Manel Simon. A mennyiségeket és a minőséget illetően még mindig nehéz előrejelzéseket készíteni, egyelőre 1 256 ezer tonnás termést valószínűsítenek (őszibarack 300, laposbarack 336, nektarin 621, pavia 292 ezer tonna), ami 52%-kal lenne magasabb a tavalyi, súlyosan fagykáros termésszintnél.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olaszország: nincs előrejelzés az Emilia-Romagna-i áradások miatt. 

A 2021-es fagyot követő súlyos terméskiesés után 2022-ben normális kínálat és jó árszintek jellemezték a piacot. 2022-ben lehet, hogy nem értük el az előző évek potenciálját - magyarázza Elisa Macchi, “ám Franciaországhoz hasonlóan Olaszország is ki tudta használni a kisebb spanyol termelést és a konkurencia hiányát”. A 2023-as évet az Emilia Romagnában május 17-én és 18-án bekövetkezett igen jelentős áradások jellemzik. Elisa Macchi szerint a helyzet katasztrofális. Még nem lehet felmérni a károkat. A termés valószínűleg alacsonyabb lesz, mint ahogy az a néhány héttel ezelőtti előrejelzésekben szerepelt, de meg kell várnunk, hogy felmérhessük a károkat. Jelenleg lehetetlen pontos számokat közölni. A többi, árvíz által nem érintett termesztőkörzetben, például Dél-Olaszországban, amely az olasz termés több mint felét adja, a termőpotenciál idén valamivel magasabb. Veneto és Piemont tartományban azonban a termelés kis mértékben csökkent, amit részint a fagy, részint a termőterület csökkenése okozott az elmúlt években. Egyelőre az olasz termést 869 ezer tonnára becsülik, ami 8%-kal marad el a tavalyi szezonban betakarított mennyiségtől.

Görögország: enyhe terméscsökkenés

A 2022-es szezon első fele „korrekt” volt a gazdák szerint, de augusztustól a rossz időjárási körülmények miatt csökkenni kezdtek az árak, és az eső a gyümölcsök minőségét is rontotta. Szeptemberben az árak helyreálltak, de ez már a szezon végét jelentette. Eddig, 2023-ban Görögországot nem sújtotta semmilyen időjárási anomália, ezért a termés mennyiségének a tavalyival majdnem azonosnak kell lennie, az őszibarack/nektarin esetében jelentősebb (2022-hez képest -7%), a nektarin (-3%) és a pavia barack esetében pedig enyhébb csökkenéssel (-4%). Az ország így idén összesen 665 ezer tonnás termést érhet el (ipari barack nélkül 334 ezer tonnát), ami közel van a termelési potenciálhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?