Valami nem stimmel a lengyeleknél: egyre kevesebb a gyümölcs az országban

Valami nem stimmel a lengyeleknél: egyre kevesebb a gyümölcs az országban

agrarszektor.hu
A Lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) szakértői szeptember 29-én adták ki a fán termő gyümölcsökre vonatkozó 2023-as termésprognózisukat. A tavaly év végi nyugalmi időszakban az időjárási körülmények kedvezőek voltak a gyümölcsfák számára. A 2023-as vegetációs szezon a márciusi és áprilisi alacsony hőmérsékletek miatt késéssel indult, ez azonban segített megvédeni a rügyeket a fagyoktól. Májusban viszont virágkárokról számoltak be a gazdák, és az alacsony hőmérséklet, valamint a csapadék is megnehezítette a gombabetegségek elleni védekezést. A tavaszi kedvezőtlen időjárási körülmények korlátozták a beporzó rovarok aktivitását, ami akadályozta a terméskötődést, majd erőteljes gyümölcsrügy-hullás is tapasztalható volt. Az időjárás csak június és július fordulóján javult, akkor sem minden vajdaságban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A GUS a 2023-as évben a fán termő gyümölcsök termésmennyiségét 4,3 millió tonnára becsülték, ami 9 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben, amikor 4,7 millió tonna gyümölcsöt sikerült betakarítani. A tényleges idei végeredmény azonban eltérhet ezektől az előzetes becslésektől, mivel erősen függ a vegetációs időszak következő hónapjainak agrometeorológiai körülményeitől. A GUS becslése szerint az idei almatermés ezúttal valamivel több mint 3,9 millió tonna lesz. Ez 9 százalékkal lenne kevesebb, mint a tavalyi termés, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal 4,26 millió tonnára becsült. Az almatermés jelentős visszaesése az előző, csaknem rekordtermést követő alternanciának a következménye. Itt fontos megjegyezni, hogy több olyan szakmai szervezet is található Lengyelországban, amelyek a GUS-tól erősen eltérő prognózist adtak - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A GUS idei körtetermésre vonatkozó első előrejelzése 80 ezer tonnáról szól, ami a tavalyihoz hasonló, azaz jó termésszintet jelent: a 2022-es évben 80,6 ezer tonna körtét takarítottak be. A szilvatermést a GUS 128 tonnára becsüli, azaz 4 százalékkal kevesebbre, mint egy évvel ezelőtt, amikor a termés 133 ezer. tonna volt. A szilva esetében a terméscsökkenést leginkább meghatározó tényező a hivatal szerint az aszály volt. A meggy termését több mint 168 ezer tonnára becsülték, azaz 8 százalékkal alacsonyabb szintre, mint 2022-ben, amikor a termés 183,8 ezer tonna volt. A cseresznyetermés az eredeti előrejelzések szerint 73 ezer tonna lesz, azaz 4 százalékkal marad el a tavalyi, 76,6 ezer tonnás mennyiségtől. Az előzetes becslések szerint az egyéb fás gyümölcsfajok (őszibarack, kajszi, dió, birs, fanyarka, som, berkenye, naspolya) összes termése várhatóan kevesebb mint 20 ezer tonna lesz. Ez mintegy 8 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor 24,5 ezer tonna volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?