Csalódtak a gazdák: ezzel a növénnyel nem biztos, hogy kaszálnak idén

Csalódtak a gazdák: ezzel a növénnyel nem biztos, hogy kaszálnak idén

agrarszektor.hu
Noha a tavalyi, történelmi aszályt hozó év és a katasztrofális terméseredmények ellenére idén nőtt a napraforgó vetésterülete Magyarországon, rengeteg volt a kérdőjel a növény körül. Augusztusig minden adott volt rekordterméshez, ám a nyár végi hőhullám végül keresztül húzta a számításokat. Az előrejelzések szerint azonban még így is megvolt az esély a 3 tonna/hektáros átlaghozamra. De milyen lett végül a termés? Hogyan látják a helyzetet a hazai termelők? Rendelkeznek-e elegendő raktárkapacitással a termény biztonságos betárolására? Az Agrárszektor ennek járt utána.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a 2022-es, történelmi jelentőségű aszály erősen megviselte a szántóföldi kultúrákat, idén a magyar gazdák összesen 714 ezer hektáron vetettek napraforgót. Ez megközelítőleg 2%-kal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, amikor a növény vetésterülete közel 700 ezer hektárt tett ki. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai termelők a katasztrofális tavalyi eredmények ellenére - 1,1 millió tonna betakarított napraforgó 313 ezer hektár területről - sem mondtak le erről a növényről. Amint az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) júniusi jelentéséből kiderült, a vetésterület harmada az Észak-Alföldön (33%), a negyede pedig a Dél-Alföldön helyezkedett el (23%).

EZ IS ÉRDEKELHET

És nagyon sokáig, egészen augusztus elejéig úgy is festett, hogy az elmúlt év viszontagságai után a napraforgó idén kiemelkedően jó termést produkál majd, de az akkor jött hőhullám miatt ez meghiúsult. A szakértők azonban augusztus végén még úgy vélték, hogy a napraforgó országos termésátlaga elérheti a hektáronkénti 3 tonnát, ami végül nagyjából be is következett, ám nagy a szórás a vármegyék között és a parcellák szintjén is. A végső termésmennyiség 2 millió tonna körül várható.

Egy dolog azonban személytelen adatokból, számokból dolgozni, és egészen más dolog személyesen megérdeklődni azok tapasztalatait, akik ebből élnek. Az Agrárszektor ezért arról kérdezte a magyar gazdákat arról, hogy milyenek voltak az idei tapasztalataik a napraforgóval, milyen lett a termés, és hogy behozta-e az előzetes várakozásokat a kultúra.

A Csongrád-Csanád vármegyei HÓDAGRO Zrt.-nél idén 304 hektáron vetettek napraforgót, ami 50 hektáros növekedés a tavalyi évhez képest. A vállalat növénytermesztési főmérnök-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy már készen vannak a napraforgó betakarításával. Égető Sándor szerint idén nem volt semmi fennakadás, és csak nagyon minimális aszálykár volt az állományokban. A szakember elárulta, hogy a korábbi évekhez képest közepes, 2,5 tonna/hektáros lett a termés, de a minősége megfelelő, azzal nem volt semmi probléma. Égető Sándor a tárolást illetően is optimistán nyilatkozott, mint mondta, rengeteg helyük van még, akkor is győznék kapacitással, ha hektáronként 5 tonnás hozamot produkált volna a napraforgó idén.

2023-ban a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. az intergráltjaival együtt 230 hektáron vetett kukoricát, ami valamivel kevesebb volt az előző évihez képest. Erről korábban a Hajdú-Bihar vármegyei vállalat termelési igazgatóhelyettese, Boda István árulta el nekünk. A szakember megkeresésünkre arról számolt be, hogy éppen most végeztek a kukorica betakarításával, és hogy nagyon szélsőséges lett a termés, 2 és 4 tonna között mozog a hektáronkénti átlag. A minőséget illetőena termelési igazgatóhelyettes úgy fogalmazott, hogy a vártnál alacsonyabb lett, nincsenek kiemelkedő, nagy olajtartalmú tételek. Boda István elmondta, hogy a tárolás terén minden rendben van, elegendő kapacitással rendelkeznek.

Muhi Zoltán a Békés vármegyei Agro-M Zrt.-től elmondta, hogy idén 528 hektáron vetettek napraforgót, és már egy hónapja, öt hete végeztek a betakarítással. A vállalkozás termelési vezérigazgató-helyettese elárulta, hogy hektáronként átlagosan 2,7 tonnás terméssel számolhatnak, ami nem annyira jó az ő környékükön. A szakember a termés minőségéről még nem tudott nyilatkozni, mivel a mintákat elküldték bevizsgálásra, de még nem kapták meg az eredményeket. Muhi Zoltán elmondta, hogy nekik ugyan nincsen gondjuk a tárolással, elegendő kapacitással rendelkeznek, ám a környéken rengeteg termelőnek komoly gondjai vannak ezen a téren.

Összességében elmondható, hogy a napraforgó, bár országos szinten várhatóan hozni fogja a 3 tonnás hektáronkénti átlagot, vármegyénként, térségenként és parcellánként is óriási eltérések lehetnek a hozamok tekintetében. A termés minőségét a megkérdezett gazdák közepesre, vagy annál alacsonyabbra értékelték, ami nem egy esetben elmaradt a várakozásoktól. A tárolási gondokkal és az alacsony terményárakkal együtt azonban jó kérdés, hogy mi lesz a következő évben a napraforgóval.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?